Boost til motorveje, tog og cykelstier: Her er regeringens nye plan til 112,7 mia kr
Foto: Scanpix/Henning Bagger
Politik Af
En forlængelse af Frederikssunds-motorvejen og Hillerød-motorvejen. Større kapacitet på omfartsvejene uden om København. En udvidelse af motorvejen over Fyn og masser af steder i Jylland. En helt ny midtjysk motorvej. Ialt 450 kilometer ny vej i Danmark. Ny togdrift mellem Vejle og Billund. Forbedringer af jernbanerne. En tredje forbindelse over Limfjorden. Og nye penge til cykelstier og støjbekæmpelse.

Det er nogle af ribbenene i det nye infrastruktur-skelet til 112,7 mia. kr., som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti lige nu præsenterer på et pressemøde. Pengene er fordelt med 61,2 mia. kr. til nye veje og 51,5 til jernbane - og så er der iøvrigt 20 mia. kr. til nye tog i en særlig DSB-pulje.

Omkring 44 mia. kr. er bundet til igangværende projekter, men så er der altså reelle nyheder for godt 68 mia. kr. i infrastrukturplanen, der skal løbe frem til 2030.

Togbro ved Vejle er droppet

Til gengæld bliver den planlagte togbro over Vejle Fjord droppet, fordi Dansk Folkeparti trækker sig ud af Togfonden, som blev aftalt under den tidligere Thorning-regering.

"Trængsel på vejene koster hver dag samfundet dyrt, ligesom det er irriterende for den enkelte trafikant at spilde tiden i lange bilkøer. Trængslen vil kun vokse i fremtiden, hvis ikke vi gør noget nu. Derfor vil vi investere mere i vores vejinfrastruktur, og med den nye aftale sætter vi eksempelvis gang i vigtige og nødvendige udvidelser af landets mest belastede motorvejstrækninger," siger transportminister Ole Birk Olesen (LA)

Investerer 71,5 mia kr. i jernbane og tog


Han tilføjer, at der bliver investeret 51,5 mia. kr. i jernbaneprojekter - og så 20 mia. kr. ekstra til indkøb af nye tog, hvilket der allerede er afsat penge til i rammen til DSB's køb af fremtidens tog.

Der er penge til nye jernbaneknudepunkter ved Ny Ellebjerg og Glostrup stationer, en udvidelse af Københavns Lufthavn Station og hastighedsopgradering på jernbanen mellem Ringsted og Odense.

Og så er der penge til en helt ny jernbane over Vestfyn fra Odense til Kauslunde ved Middelfart, som fjerner en af jernbanens store flaskehalse. Og så en ny jernbane mellem Vejle og Billund, som har været et af DF's store ønsker.

61,2 mia. kr. til vejprojekter

Der er afsat 61,2 mia. kr. ialt til vejprojekter i regeringens infrastrukturplan fra 2021 til 2030.

"Med planen får vi 450 kilometer mere vej, nye veje eller udbygninger af eksisterende veje. Det skal være med til at binde Danmark bedre sammen. Vi har prioriteret nye investeringer i alle dele af landet, så det bliver lettere at være dansker, når man skal transportere sig hurtigere til og fra arbejde og besøge familie og venner rundt omkring i Danmark," siger finansminister Kristian Jensen (V).

Han tilføjer, at der er sikret en god balance mellem bedre kollektiv trafik og flere veje, så det bliver lettere og hurtigere at komme frem både med tog, i bil og på cykel.

Se listen over de nye projekter for 68 mia kr. her:

 
 

 NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Føler Henrik Clausen, at han sidder sikkert i topchef-stolen? "Vi har fine stole i B&O, og det er min kommentar til det"

  Så sker det: Nordea Kredit og Totalkredit åbner for fast rente på 1 pct i 30 år

  B&O-topchef om stort kursfald: Jeg beklager til aktionærer - men er overbevist om at strategien er rigtig

  Spar Nord-boss efter afvisning i endnu et overtagelsesforsøg: "Når man stikker snuden frem, risikerer man at få en blodtud"

  Ritzau vil overtage markedet for fondsbørsmeddelelser: "Det skal give pænt overskud i løbet af et år"

  Aktiestatus: B&O styrtdykker - Novo Nordisk styrker eliteindekset

  Massive kurshug til B&O-aktien: Dykker over 20 pct efter markant nedjustering

  Dyrere cigaretter er skrottet, men der er penge fra stram asylpolitik: Sådan finder Løkke de nye sundhedsmilliarder

  Danske Bank: Aktier vil peake de næste 18 måneder