Medie: Tidligere ukrainsk præsident brugte Swedbank i formodet bestikkelsessag
Ifølge SVT er Swedbank en del af en korruptionssag mod Ukraines tidligere præsident, Viktor Janukovytj (på billedet)
Foto: Irina Bujor / Polaris / Ritzau Scanpix
Politik Af
Sagen om mulig hvidvask gennem den svenske storbank Swedbank kan have forbindelse til den tidligere ukrainske præsident, Viktor Janukovytj, viser afsløringer fra svenske SVT.

Ifølge SVT har Ukraines tidligere præsident brugt Swedbank til at overføre et større millionbeløb ud af landet gennem et bogforlag, selvom Janukovytj aldrig skrev bogen, og materialet bag viste sig at være falsknet.

 I stedet var pengene bestikkelse til Janukovytj, og pengene skulle sendes ud af landet. 

Den formodede hvidvaskning foregik i 2011, hvor 3,7 mio. euro blev overført via selskabet Vegas Holding Limited, som har konti i Swedbank.

Sådan lyder det fra den ukrainske anklager, som undersøgte den nu tidligere præsident Janukovytj.

"Viktor Janukovytj er mistænkt for at have taget imod bestikkelse for tilsyneladende at skrive en bog om sig selv," siger statsadvokat Andriy Radionov til SVT.

Swedbank afviser viden om sagen

Tidligere har Swedbank afvist, at banken har været involveret i hvidvasksager i de baltiske lande, men ifølge dokumenter, som SVT er kommet i besiddelse af, sendte de ukrainske myndigheder allerede i 2017 en anmodning til Swedbank om den mistænkte bankkonto.

Til SVT afviser Swedbanks kommunikationschef, Gabriel Francke Rodau, at have kendskab til sagen.

Foruden det der formodes at være en bestikkelsessag, viser SVT's undersøgelser, at der er blevet kanaliseret yderligere 120 mio. kr. gennem det selskab, som Janukovytj i Swedbank. 

Ukrainsk kaos

Tre år efter den mistænkte hvidvask, var Ukraine og specielt Janukovytj på alle medier, NGO'er og politikeres dagsorden.

 For da Janukovytj i slutningen af 2013 affærdigede EU's forhandlinger om en associeringsaftale og efterfølgende ville styrke båndene med sine russiske naboer, fik det flere hundredetusinder af ukrainere på gaden i Kiev i protester, der udviklede sig og kulminerede i 2014, hvor i alt 48 demonstranter mistede deres liv, mens fire politibetjente blev dræbt.

Samtidig flygtede Janukovytj ud af sit præsidentpalads og søgte eksil i Rusland. Han var dermed de facto væltet som præsident og kort tid efter satte Putins tropper kurs mod Krim.

Men en gruppe undersøgende journalister trængte ind i paladset, hvor de arbejdede på at indsamle dokumenter, der kunne afsløre Janukovytjs økonomiske dårskab.

Ifølge SVT havde Janukovitj i sin fireårige periode som præsident opbygget en privat formue ved at kanalisere penge ud af landet via store virksomhedskunder i europæiske banker. Et beløb, der anslås til at være i omegnen af 30 mia. dollar, som er blevet stjålet fra statskassen.

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerInvester i kunst: Unikke danske værker på auktion

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Forsiden lige nu


Pandora i kæmpe kursspring efter ny anbefaling fra Carnegie

Pandora brager op: Alle vore kunder råber og skriger efter et signal - men det kommer først i fjerde kvartal

Parlamentet stemte for brexitaftalen - men ikke for at klappe i og skrive under i en fart. Hvad gør EU og Boris Johnson nu?

Landbobank-direktør: Derfor klarer vi os markant bedre end konkurrenterne

Henrik Lind og Lego-familie satser formue i ny milliardfond

Danskernes tro på økonomien dykker mod nul og er den laveste i tre år: "Krisefrygten kan hive fart ud af dansk økonomi"

Finansdirektør: Jeg håber jeg bliver en del af fremtidens hold i Novozymes

Ringkjøbing Landbobank følger trop og smider negative indlånsrenter efter velhavende privatkunder