Natochef: Trumps krav til Nato-medlemmer har positiv effekt
Foto: Scanpix
Politik Af
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, roser USA's præsident, Donald Trump, for at have presset Natos medlemslande til at yde et større bidrag til samarbejdet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

I et interview med den amerikanske tv-kanal Fox News søndag understreger Stoltenberg, at han opfatter Trump som dedikeret over for Nato.

"Præsident Trump har gjort det meget tydeligt, at han er dedikeret over for Nato. Det sagde han for blot et par dage siden, ligesom han gjorde ved Nato-topmødet i juli," lyder det fra Stoltenberg.

Meldingen fra Stoltenberg kommer under et besøg i Washington søndag, hvor han blandt andet har holdt et møde med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo.

Stoltenberg mener, at Trumps "klare budskab" om, at medlemslandene i Nato skal betale mere til forsvarssamarbejdet "har en effekt".

"Han har samtidig gjort det tydeligt, at Natos medlemslande skal investere mere. Derfor blev vi i juli sidste år enige om at oppe os, hvilket vi ser resultaterne af nu."

Natos medlemmer blev i 2014 enige om at bruge 2 pct. af BNP på forsvaret i 2024. Men omkring halvdelen af medlemslandene har ifølge nyhedsbureauet AFP ikke kurs mod at nå målet.

Stoltenberg pointerer dog, at Nato-landene ved udgangen af 2020 vil have tilført forsvarsudgifterne en indsprøjtning på i alt 100 mia. dollar. Det svarer til omkring 654 mia. kr.

"Så vi kan se virkelige penge og virkelige resultater. Nato-landene har hørt præsidenten højt og tydeligt," siger Stoltenberg.

Presset fra Trump kan angiveligt også mærkes i Danmark, skrev Berlingske lørdag.

I den danske regering er der ifølge avisen intense overvejelser om helt ekstraordinært at spendere yderligere milliarder af kroner på det danske forsvar i bestræbelserne på at efterleve de amerikanske krav.

Det sker blot et år efter, at et bredt flertal i Folketinget besluttede at tilføre et historisk stort milliardbeløb til forsvaret.

/ritzau/

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerVerdens bedste flyselskab serverer dansk Michelin-mad i luften

Annoncørbetalt
indhold af Singapore Airlines

Forsiden lige nu


Hver tredje topchef: Nej til midlertidige flygtninge

Morgenbriefing: Suspekte millioner kørte gennem Nordea og Jyske Bank

Mens du sov: Saudi-Arabien sender oliepriserne til vejrs - aktierne er blandet

Hundredevis af suspekte millioner kørte gennem Nordea og Jyske Bank

Sådan vil Margrethe Vestager lede EU

Helle Ib: Lars Løkkes SV-tanke kom lidt klodset fra start

Aktier: Generelle stigninger i Asien men kinesiske aktier halter

B&O-forhandlere savner nye produkter: Nu får de kostbart kæmpe-tv til efteråret