Professor: Sverigedemokrater vil lede fremtidig højreblok
Jimmie Åkesson har været formand for Sverigedemokraterne siden 2005.
Foto: Ritzau Scanpix
Politik Af
Selv om det ikke er tilfredsstillende for Sverigedemokraterna (SD) at blive holdt uden for politisk indflydelse i Sverige, så er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Sådan virker holdningen til at være hos det indvandringskritiske SD.

Det vurderer Drude Dahlerup, der er professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet, efter at en regering er faldet på plads i Sverige.

- Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, siger, at det selvfølgelig er noget skidt. Han vil jo gerne have indflydelse, siger Drude Dahlerup.

- Men samtidig siger han, at på lang sigt er det måske en god udvikling. Nu er skellet sat et andet sted. I stedet for at være socialisterne mod de borgerlige så mener han, at vi nu har fået samlet de venstreliberale.

Den nye regering i Sverige består af Socialdemokraterna og Miljöpartiet med Centerpartiet og Liberalerna som støttepartier.

Det kan ifølge SD bane vejen for en ny, konservativ alliance sammen med Moderaterna (M) og Kristdemokraterne (KD).

- Jimmie Åkesson ser liberalisterne som sin hovedmodstander. Og nu har vi liberalisterne på den ene side og de konservative på den anden side.

- Åkesson mener, at Sverigedemokraterna ved næste valg kan blive det største konservative parti, og så vil partiet lede oppositionen mod venstreliberalismen, siger professor Drude Dahlerup.

Hun understreger, at M og KD "krummer tæer", når de hører om Åkessons fremtidsplaner om en konservativ blok med SD i spidsen.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Rapport afslører spekulation i udbytteskat

Europa-Parlamentet godkender Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand

Nordea: Overflødigt med nye rentedyk fra Powell og Draghi

Aktieluk i USA: Rekorderne tog en pause mens bankregnskaber kom i fokus

Alfa Laval forfremmer fire danske afdelinger til globale videnscentre: "Vi ender med at være blandt de fem mest betydende lande i koncernen"

Kort før Vestas-skifte: Nu skifter verdens næststørste vindmølleproducent også ud i toppen

Vestas lander ordre på 99 møller i Saudi Arabien

Markedet lukker: Genmab steg til vejrs efter Darzalex-salgstal