Frankrig vil straffe demonstranter iført masker hårdere
Foto: Scanpix
Politik Af
Den franske regering vil slå hårdere ned på uautoriserede demonstrationer i landet. Det sker i et forsøg på at afslutte uger med voldelige protester fra bevægelsen "De Gule Veste".

Det siger Frankrigs premierminister, Édouard Philippe, i et interview med den franske tv-kanal TF1 mandag.

Efter syv uger med ugentlige sammenstød mellem demonstranter og politi i Paris og andre franske byer siger premierministeren mandag, at regeringen vil indføre en ny lov mod voldelige demonstrationer.

Regeringen vil indføre "en ny lov, der straffer de, som ikke respekterer kravene til at arrangere protester, de, der deltager i uautoriserede demonstrationer, og de, der ankommer til demonstrationer iført masker for ansigtet".

Édouard Philippe siger videre, at regeringen også har planer om at forbyde "uromagere" fra at deltage i demonstrationer. Ministeren sammenligner det med hooligans, der er blevet bandlyst fra fodboldstadioner.

Og i fremtiden, siger premierministeren, vil ansvaret for at betale for materielle skader på ejendomme og forretninger ligge hos uromagerne og ikke skatteborgerne.

Protesterne i Frankrig begyndte fredelige i midten af november, men har siden udviklet sig voldeligt.

Mange af demonstranterne fra "De Gule Veste" kræver, at præsident Emmanuel Macron går af - et krav, der er blevet afvist af regeringen, som anser det som udemokratisk.

Lørdag angreb en mindre gruppe demonstranter fra "De Gule Veste" det franske ministerium for parlamentariske anliggender i Paris. Demonstranterne brugte en gaffeltruck til at bryde ministeriets fordør op. Herfra brød de ind i ministeriets baggård, hvor de smadrede talrige vinduer.

Samtidig blev ministeriets medarbejdere evakueret af vagter. Herunder talsmanden for den franske regering, Benjamin Griveaux.

Det var første gang siden 1999, at en regeringsbygning i landet blev angrebet.

Under en anden hændelse, der forårsagede chok, blev en tidligere professionel bokser fanget på kamera i færd med at banke politibetjente.

"De, der tvivler på vores institutioner, får ikke lov til at få det sidste ord," siger Édouard Philippe.

Samtidig fortæller han, at regeringen vil indsætte 80.000 sikkerhedsstyrker på tværs af landet under den næste runde af demonstrationer, der er planlagt til lørdag.

Demonstrationerne begyndte for knap to måneder siden som en protest mod høje leveomkostninger, men har siden taget form af en mere generel utilfredshed med præsident Macron.

/ritzau/AFPNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Fynsk revisor hamstrer 292 enkronefirmaer: "Det er jo lidt, som når der er tilbud nede i Brugsen"

Er du blandt de 140.000 boligejere med 2,5 procentslån? Så skal du surfe med på konverteringsbølgen

Gigantforvalter: Aktierne vil stige over 6 pct årligt det næste årti - sådan skal du investere

Nationalbankdirektør om stærke danske nøgletal midt i europæisk nedtur: "Personligt er jeg en smule overrasket"

Britisk stormagasinkæde modtager købstilbud på Magasin du Nord

Løkke til EU-topmøde: "Jeg er jo nødt til at tage hjem og fortælle, at vi er nødt til at fortsætte vores forberedelser på et hårdt brexit"

Gysertal for tysk industri sender euro og renter ned: "Det er en grim, negativ overraskelse"

Anklagere kræver mindst seks års fængsel til Genan-stifter