Historisk stor opbakning: To ud af tre bakker op om EU
Foto: Scanpix
Politik Af
Et klart flertal af danskerne afviser muligheden for, at Danmark skal følge i briternes fodspor ud af EU.

Forud for det kommende EU-parlamentsvalg i maj er der en historisk stor opbakning til EU-medlemskabet blandt danskerne.

Det viser en ny måling fra Kantar Gallup, skriver Berlingske.

Opbakningen til et "dansk brexit" er faldet markant siden den britiske folkeafstemning i juni 2016.

62 pct. svarer, at de ikke ønsker en dansk EU-folkeafstemning, mens 26 pct. ønsker en afstemning om EU-medlemskabet.

Og hvis en folkeafstemning blev afholdt, ville 66 pct. stemme for at blive i EU, mens 22 pct. ville stemme for, at Danmark skulle træde ud af EU.

Storbritanniens brexitforløb har skubbet mere til den danske EU-debat, end noget andet nogensinde har gjort. Det mener professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

"Det er jo den største forskydning af danske EU-holdninger i historien, du ser her. Med alle vores afstemninger og al den debat, som vi har haft helt tilbage fra EF-pakken i 86 og hele vejen op, så har danskerne været delt stort set 50-50," siger han til Berlingske.

Før den britiske afstemning i 2016 svarede næsten hver tredje dansker i en tilsvarende undersøgelse, at Danmark burde følge briterne ud af EU. Lige under halvdelen ønskede derimod at blive i EU, mens resten var uafklarede.

"De problemer, som briterne har været igennem, har tydeligt afspejlet sig i, at danskerne har set, at det ikke er så nemt at træde ud af EU, som vi måske troede, og som nok også briterne troede, at det var," siger Kasper Møller Hansen.

Han noterer sig, at EU-positive partier som Venstre og Socialdemokratiet næsten får fuld opbakning fra deres vælgere.

Og hos EU-skeptiske partier er der sket et markant skred blandt vælgerne.

Langt færre af Dansk Folkepartis og Enhedslistens vælgere er indstillet på at opgive EU-medlemskabet end tidligere.

/ritzau/





NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Forsiden lige nu


Liberal Alliance fortryder udflytning af vismændene til Horsens: "Det var en fejl"

Nu er vintage blevet et brand

Radikale ærgrer sig over misset aftale om kviklån: "Pludselig er der nogen, der ikke vil det alligevel"

Det skal du i weekenden: Hold jul på en tagfarm

Trump har angiveligt skrevet under på en handelsaftale med Kina: Her er detaljerne, der styrer markederne

Falck får bøde på 30 mio kr i Bios-sag: "For Falck vil det altid være en påmindelse om, hvad vi aldrig gør igen"

Konservativ storsejr styrker danske renter og det britiske pund