Trump skifter forsvarsminister ud tidligere end planlagt
Den nuværende viceforsvarsminister Patrick Shanahan (t.h.) ved siden af Trump under et regeringsmøde tidligere på året. Shanahan bliver forsvarsminister allerede 1. januar.
Foto: Evan Vucci/Ritzau Scanpix
Politik Af
Den afgående amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, forlader formelt posten allerede ved årsskiftet.

Præsident Donald Trump udpeger USA's nuværende viceforsvarsminister Patrick Shanahan til fungerende forsvarsminister fra 1. januar, meddeler Trump på Twitter.

- Det glæder mig at meddele, at vores meget talentfulde viceforsvarsminister Patrick Shanahan vil få titel af fungerende forsvarsminister fra 1. januar 2019, skriver Trump.

- Patrick har en lang række bedrifter bag sig som viceforsvarsminister og inden da hos Boeing. Han vil være god!

Tidligere på ugen forlod Mattis posten som forsvarsminister i protest mod Trumps beslutning om at trække alle amerikanske soldater hjem fra Syrien.

Mattis har sagt, at han ville blive på posten frem til februar for at sikre en ordentlig overdragelse.

En kilde i Det Hvide Hus siger til nyhedsbureauet Reuters, at Trump er irriteret over den opmærksomhed, Mattis' opsigelse har fået.

I det brev til Trump, hvor Mattis meddeler sin afgang, kritiserer den afgående forsvarsminister mellem linjerne præsidentens udenrigspolitik og hans behandling af USA's allierede.

Det kom som en stor overraskelse, da Trump onsdag meddelte, at han anser Islamisk Stat for at være besejret og nu trækker de amerikanske styrker ud af Syrien.

Beslutningen har fået kritik fra flere sider, også fra Trumps egne partifæller.

Flere kongresmedlemmer har udtrykt bekymring for USA's allierede, særligt kurderne, der har kæmpet sammen med USA mod Islamisk Stat.

I et tweet søndag aften dansk tid skriver Trump, at han har drøftet "den langsomme og i høj grad koordinerede tilbagetrækning af amerikanske styrker fra området" i en telefonsamtale med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

De to præsidenter havde "en lang og produktiv samtale", hvor de blandt andet drøftede Islamisk Stat og "vort gensidige engagement i Syrien", skriver Trump.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Rapport afslører spekulation i udbytteskat

Europa-Parlamentet godkender Ursula von der Leyen som ny kommissionsformand

Nordea: Overflødigt med nye rentedyk fra Powell og Draghi

Aktieluk i USA: Rekorderne tog en pause mens bankregnskaber kom i fokus

Alfa Laval forfremmer fire danske afdelinger til globale videnscentre: "Vi ender med at være blandt de fem mest betydende lande i koncernen"

Kort før Vestas-skifte: Nu skifter verdens næststørste vindmølleproducent også ud i toppen

Vestas lander ordre på 99 møller i Saudi Arabien

Markedet lukker: Genmab steg til vejrs efter Darzalex-salgstal