Politik Af
Cirka en halv million danskere står for 71 procent af de samlede regionale sundhedsudgifter.

Det svarer til udgifter på 60 milliarder ud af de i alt 84 milliarder, der er blevet brugt af det regionale sundhedsvæsen i 2017.

Det viser en ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen.

Tallene er ikke overraskende eller usædvanlige. Det er tal, man ser i de fleste sundhedsvæsener, siger direktør i Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen.

Hun fortæller, at analysen er lavet, så hospitals- og praksissektoren nu kan bruge den konkrete data til at forbedre behandlingen af patienterne, men også spare ressourcer.

- Vi har lavet analysen for at blive klogere på, hvilke grupper det er, og hvad der karakteriserer dem, så man kan arbejde med, hvordan vi kan lave et bedre tilbud til patienterne.

- Det er interessant at vide det her, hvis vi gerne vil hjælpe dem. Det er en måde at få sat lidt mere fakta på, hvem det er, siger Lisbeth Nielsen.

Det er første gang, at Sundhedsdatastyrelsen laver denne type analyse.

Det er ikke styrelsens opgave at ændre på sundhedssektoren, men Lisbeth Nielsen har flere mulige bud på forbedringer efter rapportens konklusioner.

- Det kan være nødvendigt, at patienten har meget kontakt til sundhedsvæsenet, men nogle gange kan det også være en overvejelse værd, om man giver dem det rigtige tilbud.

- Altså om de bliver sendt for mange steder omkring, eller om man får arbejdet nok med forebyggelse af indlæggelser, siger Lisbeth Nielsen.

De ti procent af patienterne, der står for de højeste udgifter, har i gennemsnit modtaget behandling for 112.400 kroner i 2017.

Det er 22 gange mere end de gennemsnitlige udgifter for de øvrige 90 procent.

Mere end seks ud af ti personer, der døde i Danmark sidste år, er blandt de ti procent.

/ritzau/

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Lars Løkkes SV-tanke kom lidt klodset fra start

B&O-forhandlere savner nye produkter: Nu får de kostbart kæmpe-tv til efteråret

"Det sidste man skal gøre er jo ting, man ikke synes er rigtige. Så må man finde et andet job"

Schweiziske vælgere godkender skattefordele til multinationale firmaer

Ny meningsmåling: To blå partier under spærregrænsen

Dansk laboratorietest: Diesel forurener mindre end benzin

Skal du snart ud at rejse: Ny undersøgelse viser de bedste og værste lufthavne og flyselskaber

Ambu indgår amerikansk samarbejde om distribution

S vil skære udslip af drivhusgasser 60 pct. i 2030