Politik Af
Der er ingen fremskridt i fredsprocessen for Ukraine. Derfor er EU-landenes ledere blevet enige om at forlænge økonomiske sanktioner rettet mod Rusland.

Det bekræfter EU-præsident Donald Tusk torsdag aften på Twitter fra et EU-topmøde i Bruxelles.

Meldingen var ventet. Det er den ottende forlængelse af sanktionerne i træk.

EU's stats- og regeringschefer har torsdag lyttet til den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. De har berettet om den seneste udvikling om Ukraine.

Frankrig og Tyskland deltager sammen med Ukraine, Rusland og Hviderusland i den såkaldte Minsk-proces.

- Beslutning: Et enstemmigt EU forlænger økonomiske sanktioner mod Rusland, da der er nul fremskridt i implementeringen af Minsk-aftalerne, skriver Tusk.

Sanktioner i EU kræver enstemmighed. Der har tidligere været enkelte EU-lande, der har udtrykt skepsis over sanktionerne mod Rusland.

Minsk-processen blev indledt i 2014. Men aftalerne mellem Ukraine og Rusland, der skal sikre fred i det østlige Ukraine, bliver ofte overtrådt.

I tillæg til de økonomiske sektorrettede sanktioner har EU også andre spor af sanktioner som følge af konflikten i Ukraine.

Der er sanktioner rettet mod individer og organisationer som følge af Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim og Ruslands aggressive fremfærd i det østlige Ukraine.

Der er løbende blevet tilføjet personer til EU's sanktionsliste.

På topmødet torsdag har stats- og regeringscheferne desuden drøftet situationen i Det Azovske Hav og en konkret episode, da Rusland i november skød mod ukrainske krigsskibe.

Flere ukrainske soldater blev såret. Russerne tilbageholder ukrainske soldater og skibe efter skyderiet ved Kertjstrædet, der er passagen fra Sortehavet til Det Azovske Hav.

- Det Europæiske Råd (EU's stats- og regeringschefer, EU-præsidenten og EU's kommissionsformand, red.) kræver ukrainske søfolk løsladt omgående, returnering af skibe og fri passage for alle skibe gennem Kertjstrædet, skriver Tusk på Twitter.

/ritzau/

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kortvarig investorjubel over Trumps lille aftale: "Ingen åbenlys vej til en fase to"

Fagbevægelsen vil lægge klimaskat på lønnen og undgå "udskamning" af flyrejsende og kødspisende danskere

Få spillere løber med hele afkastet i Børsens aktiespil

Mellemstore investorer vil betale for grønne formuer: "Det handler ikke længere kun om afkast"

Hårdt år for dansk modekoncern: Taber 165 mio. kr.

Usikkerhed om forsøgsordning lammer cannabisinvesteringer

Fransk-indisk ægtepar fra MIT og en amerikansk Havardprofessor har knækket koden til global fattigdom – nu har de fået nobelprisen for det

Før hård vinter: Presset Silvan låner 45 mio kr af tysk ejer

Ørsted klar til at hand­le med grøn strøm fra Chi­ca­go: "Vi ser en spæn­den­de for­ret­nings­mu­lig­hed"