Ekspert: Lang proces før Britta Nielsen kommer til Danmark
Børne- og socialminister Mai Mercado (C) og departementschef Jens Strunge Bonde holdt mandag et pressemøde omhandlende anholdelsen af svindelmistænkte Britta Nielsen, der blev anholdt mandag morgen i Sydafrika.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politik Af
Det har lange udsigter at få den svindelsigtede Britta Nielsen udleveret til Danmark, efter at hun mandag morgen blev anholdt i Johannesburg i Sydafrika.

Det vurderer lektor i international ret ved Syddansk Universitet Henning Fuglsang Sørensen. Han forklarer, at der venter Danmark et langt og tungt arbejde forude.

- Der går nemt adskillige måneder. Jeg bliver overrasket, hvis hun er tilbage i Danmark inden for et halvt år.

- Har vi hende tilbage i Danmark inden for et halvt år, så vil jeg betragte det som værende en high-speed udgave af en udleveringssag, siger han.

Efterforskere fra Bagmandspolitiet var til stede under anholdelsen, som blev foretaget af de sydafrikanske myndigheder.

Netop bagmandspolitiet skal have gang i papirarbejdet de kommende dage for at få Britta Nielsen hjem. Hun er hovedmistænkt i sagen om svindel i Socialstyrelsen for 111 millioner kroner.

Danmark har 40 dage til at overbevise myndighederne i Sydafrika om, at Britta Nielsen skal udleveres til Danmark. Der skal blandt andet sendes en anmodning og flere officielle dokumenter.

- Danmark skal nu overbevise Sydafrika om, at der er en mening i galskaben i forhold til at køre en straffesag mod Britta Nielsen. Så der skal sendes en masse papirer til Sydafrika.

- Bagmandspolitiet har travlt nu. Hun er anholdt, og derfor skal hun sidde varetægtsfængslet på præcis samme måde som i Danmark.

- Det betyder, at Danmark har relativt kort tid til at oversætte bevismaterialet til engelsk og sende det til Sydafrika. Så uret tikker, siger Henning Fuglsang Sørensen.

I tilfælde af at Sydafrika har supplerende spørgsmål til sagen, kan processen hurtigt trække ud, forklarer lektoren i international ret.

- Det kan være, at den anholdte har skiftet navn, og derfor skal Sydafrika sikre sig, at det er den rigtige person. Det involverer alle de diplomatiske kanaler, der skal rodes ind i det, siger han.

Lektoren fortæller, at der er to tidligere sager, der kan sammenlignes med denne. De handlede om henholdsvis en udlevering til Rwanda og en til USA fra Danmark.

Den ene sag handlede om folkedrab og den anden om narkotikakriminalitet. I de sager tog det næsten to år, før de mistænkte var udleveret.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Medie: Vestas vil gå efter kontrollerende andel i indisk rival

  Warren Buffetts ketchupeventyr står til kraftig nedtur: Aktie har tabt 45 pct på 3,5 år

  Karsten Ree forsøgte at købe TV2 i milliardhandel: "Det lå jo lige til højrebenet"

  Ole Troelsø: Michelinmanden virker ikke helt så forelsket i Danmark som førhen

  ISS-aktien ryger i vejret: Direktøren tror på en markant højere vækst i 2019 end 2018

  Aktiechef holder skarpt øje med Fed i dag: Centralbanken er jo årsag til årets aktiestigninger

  ISS-aktien åbner stærkt efter regnskab

  Det skal du i weekenden

  Av, Nike: Ung basketstjernes løsrevne Nike-sål forårsager knæskade