Uffe Elbæk lægger flyrejser frem: Har fløjet langt over 40 gange på fire år
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Politik Af
Alternativet er blandt forkæmperne for færre flyrejser, fordi de belaster miljøet hårdt. I september udtalte leder Uffe Elbæk (AL), at færre flyveture skal være med til at nedbringe CO2-udledningen.

Alligevel har han fløjet langt over 40 gange over de seneste fire år. Det har han selv lagt frem efter flere henvendelser.

- Jeg står ved hver eneste af de rejser, jeg har været på, fordi der har været nogle gode faglige og politiske grunde bag. Men samtidig er det vigtigt, at vi klimakompenserer, siger han.

Listen tæller 33 arbejdsrejser og syv private ferierejser i Europa, mens en enkelt rejse har været i Folketingets regi. Langt størstedelen af rejserne er dog tur/returrejser, så det endelige antal flyvninger er langt over 40, da der også indgår mellemlandinger.

Elbæk overvejer i langt højere grad end tidligere, hvordan han kan flyve mindre, lyder det.

Af samme grund er han begyndt at tage toget oftere. Men han afviser, at han kunne have sorteret skarpere.

- Hver eneste af de rejser, jeg har været på, er meget gennemtænkte og velovervejede. Privat overvejer jeg virkelig, hvor jeg kan komme hen, hvis jeg tager toget.

- I år tog jeg toget til Frankrig, selv om det tog to dage og kostede det dobbelte af at flyve, siger han.

Han fremhæver, at det ikke kun er op til politikerne at gøre Danmark til et grønt foregangsland, for borgerne kan også gøre en forskel.

Desuden fremhæver han, at han klimakompenserer sine ferierejser, hvilket kan være i form af plantning og genrejsning af skov.

- Til en vis grad kan man sige, at det er en form for aflad. Men det er det bedste, vi kan gøre, indtil vi får en lovgivning, hvor flybilletterne koster det, der svarer til klimaaftrykket, siger han.

Når Alternativet klimakompenserer, er det til en pris, som er langt højere end den aktuelle. Partiet klimakompenserer dog ikke rejser med Folketinget, da et andet parti ellers ville foretage rejserne, hvis ikke Alternativet sad på tinge.

Uffe Elbæk opfordrer andre partiledere til også at lægge deres flyrejser frem.

Kritikerne har stået i kø for at hænge Alternativet ud, fordi partiet i sit principprogram bruger sig selv som forbillede.

- I Alternativet starter vi med os selv, fordi vi anerkender, at al forandring nødvendigvis må komme indefra, står der blandt andet.

Uffe Elbæk ærgrer sig over, at partierne i Folketinget ikke er blevet enige om at klimakompensere officielle rejser, når for eksempel udvalg har studieture til udlandet.

/ritzau/

Savner du faglig inspiration i din indbakke? Modtag en mail fra chefredaktør Niels Lunde en gang om ugen og få et konstruktivt blik på ledelse og dansk erhvervsliv. Tilmeld dig til Niels Lundes nyhedsbrev i boksen herunder


Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerAsger Jorn-malerier: En unik investeringsmulighed i en usikker tid

Annoncørbetalt
indhold af Secher Fine Art & Design

Forsiden lige nu


Industritop: Velfærd må vige for klima

Trump: En aftale med Kina er tæt på, men vi bestemmer

Burger King har lanceret en grøntsagsburger, sådan smager den

Færre passagerer gennem lufthavn med vokseværk: "Det er ikke tilfredsstillende"

Storbank vender rundt - ser renteløft frem til nytår

Medierne på grillen: Er det på tide at pressen skrotter bnp-tal?

Veloxis løfter både top- og bundlinje i tredje kvartal - aktien sendt ned

Markedet lukker: C25 i højeste niveau nogensinde og plus til DFDS