Løkke om iranske attentatplaner på dansk grund: "Totalt uacceptabelt"
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Politik Af
Det er fuldstændig uacceptabelt, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat på en person på dansk jord.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) samstemmende.

- Det er totalt uacceptabelt, at Iran eller enhver anden udenlandsk stat planlægger attentater på dansk jord. Yderligere aktioner mod Iran vil blive drøftet i EU, skriver statsministeren på engelsk på Twitter.

Der er pressemøde i Udenrigsministeriet klokken 18.30, hvor Anders Samuelsen vil uddybe yderligere.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Faktisk er det svært at beskrive, hvor alvorlig en sag det er, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Politiets Efterretningstjeneste afholdt tirsdag eftermiddag en pressekonference om sagen.

Ifølge PET skyldtes den gigantiske politiaktion, der 28. september lukkede store dele af landet ned, at en iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat i Danmark.

I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

Også justitsministeren fordømmer Iran.

- I Danmark står vi vagt om vores demokrati, vores frihed og vores tryghed. Gennem dygtigt efterretningsarbejde har PET anholdt en norsk statsborger af iransk oprindelse.

- Der er tale om en meget usædvanlig og meget alvorlig sag. Denne sag er fuldstændig uacceptabel, og det vil regeringen gøre helt klart over for Iran.

- Det er PET's vurdering, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat mod den herboende leder af den iranske gruppe ASMLA, skriver han i en skriftlig kommentar.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Medlemmerne af gruppen i Danmark efterforskes for at have hyldet det blodige angreb, som i september kostede 25 mennesker livet i Iran.

Det oplyser PET-chef Finn Borch Andersen.

- Det efterforsker vi i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi, lød det på pressemødet tirsdag.

Sidste år blev en leder fra ASMLA-gruppen skudt og dræbt i Holland, hvorefter den hollandske regering udviste to iranske diplomater i juli 2018.

Irans ambassadør, Morteza Moradian, har tirsdag været til møde i Udenrigsministeriet, hvor han blev mødt med en "utvetydig fordømmelse af den helt uacceptable iranske adfærd".

- Det er i dag gjort lysende klart for den iranske ambassadør i København, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

/ritzau/Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ambu nedjusterer i opdateret treårsplan

Nordea: Tysk ECB-boss betyder markedsuro

IC Group nedjusterer forventningerne efter ny tilbagegang - formand trækker sig

Bagmandspolitiet ransager Nordeas danske hovedsæde i hvidvasksag

Det kan vi lære: Tilbage til arbejdsbordet, ATP

Aktieluk i USA: Milde rentevinde løftede - Sotheby's og Array i kurshop

Radikale frustrerer rød blok med krav

Novozymes vil fyre i hovedkontor og styrke sælgerne