Løkke om iranske attentatplaner på dansk grund: "Totalt uacceptabelt"
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Politik Af
Det er fuldstændig uacceptabelt, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat på en person på dansk jord.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) samstemmende.

- Det er totalt uacceptabelt, at Iran eller enhver anden udenlandsk stat planlægger attentater på dansk jord. Yderligere aktioner mod Iran vil blive drøftet i EU, skriver statsministeren på engelsk på Twitter.

Der er pressemøde i Udenrigsministeriet klokken 18.30, hvor Anders Samuelsen vil uddybe yderligere.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Faktisk er det svært at beskrive, hvor alvorlig en sag det er, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Politiets Efterretningstjeneste afholdt tirsdag eftermiddag en pressekonference om sagen.

Ifølge PET skyldtes den gigantiske politiaktion, der 28. september lukkede store dele af landet ned, at en iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat i Danmark.

I den forbindelse er en norsk statsborger med iranske rødder 21. oktober blevet anholdt for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark".

Også justitsministeren fordømmer Iran.

- I Danmark står vi vagt om vores demokrati, vores frihed og vores tryghed. Gennem dygtigt efterretningsarbejde har PET anholdt en norsk statsborger af iransk oprindelse.

- Der er tale om en meget usædvanlig og meget alvorlig sag. Denne sag er fuldstændig uacceptabel, og det vil regeringen gøre helt klart over for Iran.

- Det er PET's vurdering, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat mod den herboende leder af den iranske gruppe ASMLA, skriver han i en skriftlig kommentar.

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz. Gruppen kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt.

Medlemmerne af gruppen i Danmark efterforskes for at have hyldet det blodige angreb, som i september kostede 25 mennesker livet i Iran.

Det oplyser PET-chef Finn Borch Andersen.

- Det efterforsker vi i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi, lød det på pressemødet tirsdag.

Sidste år blev en leder fra ASMLA-gruppen skudt og dræbt i Holland, hvorefter den hollandske regering udviste to iranske diplomater i juli 2018.

Irans ambassadør, Morteza Moradian, har tirsdag været til møde i Udenrigsministeriet, hvor han blev mødt med en "utvetydig fordømmelse af den helt uacceptable iranske adfærd".

- Det er i dag gjort lysende klart for den iranske ambassadør i København, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Markedet lukker: William Demant sendt i kulkælderen efter regnskab

  Analytikere: Danske Banks forretning i Estland kan blive en udsalgsvare

  Her kommer boliglånet med 0 pct. i fast rente

  Erhvervsministeren: Onsdag kommer forslagene til et "kraftigt styrket" finanstilsyn

  Boligejernes bidragssatser er stormet opad med 80 pct: Så meget koster det dig

  Bødskov: "Fuldkommen uholdbart" at der er uenighed om ansvaret mellem Danmark og Estlands tilsyn

  Danske Bank lukker ned for aktiviteter i Baltikum og Rusland: "Vi er kede af at skulle forlade Estland på den baggrund"

  Boligejere må til lommerne: Realkreditten har hævet lånegebyrer med 16 pct

  Aktier: Wall Street åbner med små minusser