DF efterlyser finansiering af regeringens klimamål
Regeringen og Dansk Folkeparti forhandler i øjeblikket om finansloven for 2019. Regeringens forslag indeholder finansiering af en del af det klimaudspil, der blev præsenteret tirsdag. Men der venter en ukendt milliardregning for omstilling til grøn transp
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Politik Af
Afgifter for 50 milliarder kroner årligt vil gradvist blive udhulet, hvis regeringens mål om at erstatte den danske bilpark med el- og hybridbiler bliver indfriet.

Det får nu Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til at anklage regeringen for uansvarlighed, skriver Berlingske.

- På sin vis synes jeg faktisk, at regeringen er uansvarlig. En regering skal vel måles ud fra de samme krav, som den stiller til os andre, siger Thulesen Dahl til Berlingske.

- Hvis vi var kommet til finanslovsforhandlinger med sådan et pålæg, tror jeg ikke, der var gået mange minutter, før vi var blevet bedt om at gå hjem og prøve at kigge på tingene igen.

Sagen er nemlig, at regeringen ikke kommer med et bud på, hvordan staten skal få indtægter, hvis det lykkes at få de danske bilister til at gå over til biler, der er mere miljøvenlige end benzin- og dieselbiler.

De miljøvenlige biler er pålagt lavere afgifter. Det er derfor, der opstår et hul i statskassen. Og regeringen vil lade det være op til en kommission at finde ud af, hvordan staten så skal få råd til sine udgifter.

Og det er et problem, mener Thulesen Dahl ifølge Berlingske.

- Vi andre ville blive beskyldt for uansvarlighed, hvis vi gjorde som regeringen. Og jeg tror også, at hvis vi havde gjort det på andre politikområder, ville vi blive beskyldt for at være populister, siger han.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken.

- Alle de konkrete initiativer i vores klimaplan har vi enten finansieret eller reserveret penge til i vores finanslovsudspil, siger han til Berlingske.

- Og så synes jeg, at det er ansvarligt, at en kommission kommer med forskellige bud på, hvordan man kan lave en grøn omstilling af vores transport.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Skjult gebyrbombe i populære boliglån: 40.000 kr. ekstra over ti år

  Analyse: Bankdronning i hvidvask-tornado

  Markedet lukker: Mærsk sendt til bunds i C25 - Genmab sendt til tops

  USA: Kursfald på frygt for industriopbremsning

  Tour de France på danske veje koster 88 mio. kr.: "Den økonomiske værdi for Danmark er mange gange mere end det beløb, vi skal betale"

  Databøvl og told rammer Danmark ved no deal

  Mærsk taber 18 mia kr i værdi efter 2018-regnskab

  Amerikanske olielagre steg mere end ventet

  Aktier: Svensk storbank tæt på bund i Europa igen