Politik Af
Det er op til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at samle oppositionen mod VLAK-regeringen. Hun skal ikke splitte partierne til venstre for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det mener De Radikales EU-parlamentariker, Jens Rohde, der har en fortid som Venstres politiske ordfører under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

"Socialdemokratiet vil gerne stille med en statsminister. Derfor skal de samle oppositionen. Hvis de gerne vil i regering, afhænger det af motivet," siger Jens Rohde.

"Hvis de vil føre politik udenom det parlamentariske grundlag og støtte sig til Dansk Folkeparti, så kommer en ren S-regering ikke til at holde ret længe." 

Under Anders Fogh Rasmussen foreslog Venstre-politikere nogle gange at gå alene uden De Konservative. Det afviste Fogh blankt, påpeger Jens Rohde.

Siden Mette Frederiksen afviste De Radikale i sin grundlovstale, har to andre meldt sig som statsministerkandidater: Alternativets leder Uffe Elbæk og Enhedslistens leder Pernille Skipper.

"Uanset hvordan man vender og drejer det, så har dén, der gerne vil være statsminister, serveretten og -pligten til at samle oppositionen," siger Jens Rohde.

Spørgsmål: Skal De Radikale kræve en politisk aftale for at støtte Mette Frederiksen som statsminister?

"Det er klart. Hvis vi skal være parlamentarisk grundlag, skal vi også kunne se os selv i regeringsgrundlaget. Vi skal ikke stille ultimative krav, men komme med vores politik. Så må vi jo forhandle," siger Jens Rohde.

Alle - Uffe Elbæk, Pernille Skipper, Morten Østergaard og Mette Frederiksen - skal kunne se sig selv i den politiske aftale, mener han.

Under Fogh ville Dansk Folkeparti have færrest omkring forhandlingsbordet. Mens De Radikale ville have flest omkring bordet, forklarer Jens Rohde.

"Det bunder helt tilbage til Kanslergadeforliget i 1933. Dengang erkendte, S, V og R, at partierne skulle tåle hinanden i et parlamentarisk demokrati med en mindretalsregering," siger Jens Rohde.

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerTopdanmark går forrest med ny chatbot

Annoncørbetalt
indhold af Deloitte

Forsiden lige nu


Nets betalte til chefers lukrative investering

Hotelkæde med vokseværk: "Vi sparer sammen til noget der ligger centralt i København"

Intel nedjusterer forventningerne - aktien falder 7 pct

Kapitalfondschefer skal forklare sig i retten om Nets-chefers incitamentsprogram

Aller-topchef skoser minister: "Det er i min verden lovsjusk"

SAS aflyser over 200 flyafgange som følge af mulig konflikt

Politisk indsigt: Med de tal vakler oppositionen ikke

Tidligere it-chef i Region Sjælland om påstået Atea-konto til bestikkelse: "Det havde jeg ikke en kinamands chance for at holde styr på"

Microsoft runder 1 billion dollar i markedsværdi