Analyse: ECBs nye fugl -  en ørn i duefjer. Seddelpresse nu "normalt instrument"
Foto: Arkiv: Scanpix
Politik Af ,
Det var en pengepolitisk høg med nedfilede kløer, et sløvt næb og iført en fredsdues lyse fjer, der torsdag eftermiddag fløj ud af Riga, Letlands hovedstad.
Helt som ventet fortalte ECB-chefen Mario Draghi, at de 19 eurolandes fælles centralbank vil ophøre med hvad, der er kaldt Europas største pengepolitiker eksperiment, det såkaldte Quantitative Easing, QE, eller kvantitative lempelser. Opkøb af især statsobligationer siden marts, 2015 for nu over 2550 mia. euro.
Eksperimentet slutter ved udgangen af året. Og så alligevel ikke rigtigt.

Lav inflation

For den frygt, mange skeptikere havde undervejs, at en seddelpresse med fuld knald på alle cylindre ville skabe høj inflation, er så langt fra blevet opfyldt. Faktisk er kerneinflationen, uden energi og fødevarer, kun på cirka 1 pct., hvor ECBs eneste pengepolitiske styringsmål er at sikre en inflation på "tæt på, men lige under 2 pct.".
Derfor havde Mario Draghi flere bløde budskaber med til pressemødet i Letlands centralbank. Først og fremmest at QE ikke længere er et ekstraordinært pengepolitisk instrument. Men at QE kan og vil blive taget frem igen, når og hvis "et behov, som vi i øjeblikket ikke forudser, igen opstår."
Dernæst gjorde italienske centralbankchef, der forlader ECB til oktober næste år, rigtig meget ud at at fortælle, at den opstramning af pengepolitikkem som Styrelsesrådet enstemming er enige om, er som DSBs vinterkøreplan. I bedste fald er den vejledende.
Fordi det første rentehop efter finans- og gældskriserne, der ifølge gårsdagens erklæring kommer til sommer 2019, er pakket ind i en formulering om, at det nuværende rentenievau vil blive fastholdt "indtil tidligst sommeren 2019." Hvis ECBs økonomiske  prognoser, som Draghi også erkender er "blevet mere usikre" ikke lever op til optimismen, så kan rentehoppet komme senere, måske meget senere. Fordi der også står, at den nuværende rente på -0,4 pct. fastholdes "så længe, som det er nødvendigt.".

Ballnskipper


Styrelsesrådet er ligeledes enige om, at man på ethvert tidspunkt kan "justere alle instrumenter" for at inflationen udvikler sig på en holdbar facon. Ligesom pengepolikken til enhver tid vil blive bestemt af "indkomne data". 
Kort sagt, intet er udelukket, holdbarheden i eurozonens økonomiske vækst og inflationsudviklingen er ikke større end at at ballonskippe Draghi er klar til at smide alle sandsække, hvis euro-ballonen daler for hastigt mod jorden.
For selv  om Draghi på den ene side siger, at "det er opmuntrende", at faren for deflation er væk, og at "usikkerhed om prognoserne" også er væk, så erkender han også, at præsident Donald Trump har spændt en bue med kraftige pile, der kan få luften til at sive ud af ballonen.
"Prognoserne tager ikke hensyn til handelsindgreb, der ikke er indført. Det vi har set indtil nu, har kun meget begrænsede effekt, men hvis det eskalerer bliver konsekvensen signifkant. Især fordi det rammer den generelle tillid til verdensøkonomien. Hvis det betyder et brud med det multilaterale samarbejde vil det betyde en alvorlig skade," siger Draghi om USAs trusler om handelskrig  "med hele verden".

Dueørnen fløj

Men indtil da er trøsten til markederne, at ECBs vækstprognoser kun er nedjusteret marginalt til 2,1 pct, af bnp . i år, 1,9 pct. næste år og 1,7 pct. i 2020. Derfor var det tyske Dax-indeks og det brede europæiske indeks Stoxx 600 oppe med 1,2 og 0,8 pct. efter at investorerne havde set dueørnen forlade Riga.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Rød aktiedag: Positive toner fra GN og Genmab blev overdøvet af Brexit-larm

Analyse: Britisk brexit-opgør skræmmer investorerne - Mays "aftale er en død fisk i vandet"

Danske Bank: Investorer nervøse for om May overlever

Danske Bank om USA's statsgæld: Udviklingen er uholdbar

Zealand-boss skal løse finansiel udfordring i 2019

Morten Grunwald: "Olsen-banden er røddernes danmarkshistorie"

Ny udbyttesag: Finanstilsynets formand sad i bestyrelsen for fond brugt i udbyttefinte

Kristian Jensen om frygt for salg til saudere, russere eller Macquarie: Ørsted bestemmer selv, hvem de sælger Radius til, men...

EU-skeptiker vil vælte May som partileder