Mette Frederiksen om samarbejde med begge fløje: "Jeg påstår ikke, at det bliver nemt"
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
På dagens grundlovstaler og i de efterfølgende interviews med partispidserne, er det Mette Frederiksens (S) varslede ét-partisregering uden Radikale Venstre, der fylder mest.

Især spørgsmålet om, hvorvidt hun frygter at de røde partier ikke vil kunne arbejde sammen, gik igen flere gange. 

"Nej, det frygter jeg ikke, men det betyder ikke, at jeg påstår, det bliver nemt. Vores oplæg er, at vi er en samarbejdende regering, hvor alle kan få indflydelse, hvis de vil tage et ansvar, og det er der heldigvis mange partier, der gerne vil. Vi kommer til at samarbejde både til højre og venstre," lød det fra Mette Frederiksen i et efterfølgende interview. 
 
Spørgsmålet om en strammere udlændingepolitik har drevet en kile ind mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre, der ellers har været en fast bestanddel i skiftende socialdemokratiske regeringer gennem de sidste mange år. 

Her er meldingen fra Mette Frederiksen klar. Alle er inviteret med til bords, men udgangspunktet er stadig en stram udlændingepolitik. 

"Vi kan samarbejde med alle partier, også det radikale venstre, om rigtig meget, og der er ikke nogen, der bliver udelukket fra nogen diskussioner. Men hvis danskerne giver opbakning til den udlændingepolitik, der bliver ført i dag, når de går ind og stemmer næste gang, så skal det respekteres," sagde Mette Frederiksen.

"Blokpolitikken er i opløsning"

I sin tale understregede hun, at den traditionelle blokpolitik er på vej ud af dansk politik. 
  "Samarbejde tvinger os tættere på hinanden. Så vi skaber de resultater, I forventer af os. Blokpolitik gør det modsatte. Det bliver for unuanceret. Det er Danmark alt for lille til. Heldigvis har de seneste år gjort det meget klart, at blokpolitikken er i opløsning," lød det fra talerstolen. 

Men alligevel blev der lagt en klar snor ud til de røde partier Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet. 

"De Radikale vil, at vi skal satse mere på uddannelse. SF har sat problemer med stress og sårbarhed på den politiske dagsorden. De brænder for vores offentligt ansatte. Alternativet presser til stadighed på for en hurtigere og mere omfattende grøn omstilling. Og Enhedslisten vil gøre alt for at bekæmpe ulighed.

Alt det  og meget mere  kan vi samarbejde om," sagde Mette Frederiksen i sin tale. 

NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Pandamani og hotpots: Moderne metropol og gammel kultur smelter sammen i Chengdu

Han hev Moss Copenhagen ud af konkurs og dårligt omdømme: Vi er ude på den anden side

Kronik: Så lad os dog læse kinesisk i Kina!

Dette hotel har værelser, der rengør sig selv: "Vi har et gladere personale nu"

Politisk indsigt: Et mareridt kan vente vinderen

Diplomaten og skeptikeren og deres krøllede hjerner