Regeringen vil have ledige i job med over fire timers transport
Ledige uanset uddannelse skal kunne søge og tage arbejde i hele Danmark uanset den daglige transporttid, foreslår regeringen. Forslaget er skrevet af mennesker, der ikke lever i den virkelige verden, lyder det fra LO.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/arkiv/Ritzau Scanpix
Politik Af
Fremover skal ledige på det danske arbejdsmarked i højere grad flytte sig rundt i landet efter de ledige job. Uanset om vejen til og fra arbejdspladsen bliver lang.

Det mener regeringen, der i et nyt beskæftigelsesudspil lægger op til skærpede krav om geografisk mobilitet for ledige.

- Ledige med mellemlang eller lang videregående uddannelse i dag kan blive skærpet krav om mobilitet.

- Det synes jeg sådan set, at vi skal stille til alle uanset uddannelsesbaggrund for at understøtte, at man også er villig til at flytte sig efter et job, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Konkret skal ledige uanset uddannelse søge og tage arbejde i hele Danmark uanset den daglige transporttid, foreslår regeringen. Som det er nu, gælder en grænse på op til fire timer med offentlig transport om dagen.

Hvis man siger nej, så er man selvforskyldt ledig. I dag giver det en karantæne i dagpengesystemet på tre uger. Regeringen lægger op til at fordoble perioden til seks uger.

Ifølge næstformanden i hovedorganisationen LO, Ejner K. Holst, er det svært at se forslaget om øget transporttid ført ud i livet.

- Det vil betyde, at der er en masse mennesker, som umuligt kan få hverdagen til at hænge sammen. De har børn, som skal afleveres og hentes i børnehave.

- Hvordan har man forestillet sig, at de skal gøre det, med de korte åbningstider der er i daginstitutionerne. Det her er skrevet af mennesker, som ikke lever i den virkelige verden, siger Ejner K. Holst.

Men ifølge Troels Lund Poulsen er der i udspillet lagt op til, at der skal tages hensyn til den lediges familiemæssige situation.

- Vi kommer jo ikke til at tvangsforflytte folk eller forhindre, at man kan have et familieliv. Det er klart, at det retter sig mod dem, der ikke har børn, som er unge og i gang med at træde ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Regeringen vil således skærpe kravene til nyuddannede på samme vis.

- Det giver ingen mening, at der er en høj koncentration af nyuddannede i storbyerne, der står uden job, når der er job at få i andre dele af landet, lyder det.

Udspillet skal sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet og rummer i alt 20 initiativer.

Samlet foreslår regeringen at bruge 100 millioner kroner til de over 20 initiativer i år og 50-60 millioner kroner i årene fremover.

Udspillet skal forhandles med partierne bag beskæftigelsesreformen.

/ritzau/


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Iran kritiserer EU-trio for manglende indsats for atomaftale

Kvindelige britiske topledere tjener i gennemsnit knap 25 mio kr mindre end mænd

Modemogul smider millioner efter ny brexitafstemning

Mercedes CLS overbeviser, men hvad tager du: Diesel eller benzin?

Iran: Intet Opec-medlem bør få lov til at overtage vores olieeksport

New Zealand klar med nyt adrenalin-kick til turisterne

Volkswagen-boss kendte til snydesoftware måneder inden dieselskandale

Postkort fra Wallstreet: Hvorfor se på Tyrkiet, når vi har Walmart?