Regeringen vil have ledige i job med over fire timers transport
Ledige uanset uddannelse skal kunne søge og tage arbejde i hele Danmark uanset den daglige transporttid, foreslår regeringen. Forslaget er skrevet af mennesker, der ikke lever i den virkelige verden, lyder det fra LO.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/arkiv/Ritzau Scanpix
Politik Af
Fremover skal ledige på det danske arbejdsmarked i højere grad flytte sig rundt i landet efter de ledige job. Uanset om vejen til og fra arbejdspladsen bliver lang.

Det mener regeringen, der i et nyt beskæftigelsesudspil lægger op til skærpede krav om geografisk mobilitet for ledige.

- Ledige med mellemlang eller lang videregående uddannelse i dag kan blive skærpet krav om mobilitet.

- Det synes jeg sådan set, at vi skal stille til alle uanset uddannelsesbaggrund for at understøtte, at man også er villig til at flytte sig efter et job, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Konkret skal ledige uanset uddannelse søge og tage arbejde i hele Danmark uanset den daglige transporttid, foreslår regeringen. Som det er nu, gælder en grænse på op til fire timer med offentlig transport om dagen.

Hvis man siger nej, så er man selvforskyldt ledig. I dag giver det en karantæne i dagpengesystemet på tre uger. Regeringen lægger op til at fordoble perioden til seks uger.

Ifølge næstformanden i hovedorganisationen LO, Ejner K. Holst, er det svært at se forslaget om øget transporttid ført ud i livet.

- Det vil betyde, at der er en masse mennesker, som umuligt kan få hverdagen til at hænge sammen. De har børn, som skal afleveres og hentes i børnehave.

- Hvordan har man forestillet sig, at de skal gøre det, med de korte åbningstider der er i daginstitutionerne. Det her er skrevet af mennesker, som ikke lever i den virkelige verden, siger Ejner K. Holst.

Men ifølge Troels Lund Poulsen er der i udspillet lagt op til, at der skal tages hensyn til den lediges familiemæssige situation.

- Vi kommer jo ikke til at tvangsforflytte folk eller forhindre, at man kan have et familieliv. Det er klart, at det retter sig mod dem, der ikke har børn, som er unge og i gang med at træde ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Regeringen vil således skærpe kravene til nyuddannede på samme vis.

- Det giver ingen mening, at der er en høj koncentration af nyuddannede i storbyerne, der står uden job, når der er job at få i andre dele af landet, lyder det.

Udspillet skal sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet og rummer i alt 20 initiativer.

Samlet foreslår regeringen at bruge 100 millioner kroner til de over 20 initiativer i år og 50-60 millioner kroner i årene fremover.

Udspillet skal forhandles med partierne bag beskæftigelsesreformen.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ikea i mega-transformation: Vil skabe 11.500 nye job men fjerner måske tusinder

Det Hvide Hus har lavet stor regnefejl i 'socialisme-rapport' om Danmark

Henrik Drusebjerg: Aktiemarkedet reagerer nu for alvor på handelskrigen men opturen kommer snart igen

Enhedslisten vil også vippe Hyldahl af pinden - minister må forholde sig til ATP-topchef på samråd

Italien: Vicepremierminister måske åben for revision af budgetforslag

Danske Bank-whistleblower offentliggør del af omdiskuteret aftale - tør ikke lægge hele aftalen frem

Analyse: Mens vi venter på Karsten Dybvad med det blankt polerede image som en artig spejderdreng

Brøndby-direktør efter nedjustering: Vi tror stadig på en tredjeplads inden nytår

Citi barberer 30 pct. af kursmål for Genmab