Danmark og Canada vil løse grænsespørgsmål ved Grønland
Isen flyder i Ilulissat-fjorden på Grønlands vestkyst. Her vedtog Danmark i 2008 at mindske spændingen i Arktis med USA, Rusland, Canada og Norge. Det skete i den fælles Ilulissat-erklæring om fredeligt samkvem. Nu gransker Danmark og Canada grænsen i det
Foto: Scanpix/Steen Ulrik Johannessen
Politik Af
Canada og Danmark via det grønlandske landsstyre undersøger grænsen mellem Canada og Grønland i en fælles arbejdsgruppe.

Det har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) aftalt i Grønland med sin canadiske kollega, Chrystia Freeland.

Arbejdsgruppen skal anbefale, hvordan de to lande løser grænsespørgsmål. Det omfatter suverænitet over øen Hans Ø, grænsedragning til søs i farvandet Lincoln Sea og kontinentalsoklen i havområdet Labrador Sea.

Anders Samuelsen ser arbejdsgruppen som et "gennembrud" i indsatsen for at afklare suverænitet over blandt andet Hans Ø.

- Det er et resultat af det stærke samarbejde, der allerede eksisterer mellem vores lande. Samtidig er det en annoncering, der i den grad er i Ilulissat-erklæringens ånd, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.

Udenrigsministrene er i Grønland ved tiåret for Ilulissat-erklæringen fra 2008. Her aftalte Danmark med Norge, Canada, USA og Rusland, at problemer i Arktis skal løses fredeligt efter FN's havretskonvention - på dansk initiativ.

Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, understreger, at Canada som arktisk nation vil samarbejde med sine naboer for at løse sager af fælles interesse.

- Vi er meget tilfredse med at tage fat på vores uløste grænsedragningsspørgsmål gennem denne fælles arbejdsgruppe med vores mangeårige ven og allierede, Kongeriget Danmark, siger Chrystia Freeland.

Grønlands udenrigsminister, Vivan M. Motzfeldt, er meget tilfreds med, at Danmark, Grønland og Canada viser vejen fremad.

- Spørgsmålet om Tartupaluk/Hans Ø har været diskuteret længe. Jeg er sikker på, at det kommende arbejde vil blive udført på en fredelig og konstruktiv måde, siger Vivian M. Motzfeldt.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert om størrelse på eventuel bøde i hvidvask-sagen: Amerikanerne kigger på hvad banken har gjort for at rydde op

Nyt spansk bilmærke debuterer i Danmark med 300-hestes SUV

Franskmænd i oprør over stigende benzinpriser: En dræbt og 400 mennesker er blevet såret

Danmarks Titanic: Søren Flott vil fortælle historien om den værste skibskatastrofe i verdenshistorien

Det holder aktiechefen øje med i ugen der kommer

800 buschauffører protesterer mod stramme tidsplaner og færre ruter: Det rammer ikke de velbjærgede men dem med tyndslidt tegnebog

Kristian Jensen om reformstop: Vi er stødt på en mur og må finde andre veje frem

Kom med på to afbud: Nu er Morten Løkkegaard EU-spidskandidat

Smukke gamle biler får nyt liv på Jaguars klassikerfabrik