16 palæstinensere dræbt før åbning af USA's ambassade
Palæstinensere demonstrerer i protest mod USA's nye ambassade i Jerusalem, der åbnes senere mandag. Demonstrationer og voldelige sammenstød ventes at eskalere i løbet af det kommende døgn i forbindelse med markeringen af 70-årdagen for Israels oprettelse.
Foto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa
Politik Af
Hospitalskilder i Gaza og et palæstinensisk ministerium siger, at mindst 16 palæstinensere er blevet dræbt og et stort antal er blevet såret af det israelske militær under sammenstød ved grænsen mellem Israel og Gazastriben forud for indvielsen af USA's nye ambassade i Jerusalem.

De palæstinensiske kilder siger, at mindst 500 demonstranter er blevet såret.

Demonstrationer og voldelige sammenstød ventes at eskalere i løbet af dagen, som er 70-årdagen for Israels oprettelse.

I moskéerne i Gaza opfordres palæstinensere via kraftige højttalere til at deltage i den såkaldte "Store March Tilbage".

Med protesterne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, kan vende tilbage. Det kaldes "haq al-awda", som betyder "retten til at vende tilbage".

over 50 palæstinensere er blevet dræbt af israelske soldater, siden demonstrationer begyndte den 30. marts. Det israelske militær er blevet beskyldt for overdreven magtanvendelse mod demonstranterne.

Israel siger, at det kun åbner ild, når det er nødvendigt for stoppe infiltrationer, angreb og skade på grænsehegnene. Israelerne beskylder Hamas, som styrer Gazastriben, for at planlægge blodige angreb på Israel i ly af protesterne.

Både EU og FN har anmodet om en uafhængig undersøgelse af begivenhederne i området.

Tirsdag mindes palæstinenserne "nakba", som er fordrivelsen af hundredtusindvis af palæstinensere i forbindelse med etableringen af staten Israel. Her vil titusindvis af palæstinensere demonstrere langs grænsen til Israel.

I en tale fredag sagde Hamas-leder Ismail Haniya, at palæstinenserne ville "forvandle den palæstinensiske katastrofe" til en israelsk katastrofe.

Indvielsen af ambassaden indledes klokken 16.00 lokal tid (klokken 15.00 dansk tid).

Flytningen af ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem bryder med årtiers diplomati i regionen. Den har udløst udbredte demonstrationer blandt palæstinensere, der ser Jerusalem som hovedstad for en fremtidig palæstinensisk stat.

Den islamistiske bevægelse Hamas har kontrolleret Gazastriben siden 2007.

/ritzau/Reuters

NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Gamingaktier blev banket ned i 2018: Er det nu, du skal investere i dem?

78-årige Benny Frandsens virksomhed buldrer frem: Resultat vokset otte år i træk

Styrelse henter 2,5 milliarder på opkrævning af gæld

Rockwool og FLS i bunden af rødt C25 efter dårlige nøgletal globalt

Icelandair dropper igen drøftelser om samarbejde med Wow Air

Skatteminister udskyder ny boligskattelov til efter et valg

Truslen fra cyberspionage er fortsat på højeste niveau

Deutsche Bank-chefer får forbud mod at handle Deutsche-aktier

Teknisk analyse: Hold dig fra Danske Bank - aktien kan falde yderligere