Analyse: Efter Trumps optrapning har Kina kun atomvåbnet tilbage
Foto: Scanpix/ MANDEL NGAN
Politik Af ,
Optrapningen af opgøret mellem USA og Kina er uomtvisteligt. Præsident Donald Trump får sin administration til at undersøge, hvilke nye kinesiske importvarer for 100 mia. dollar der kan pålægges importtold på 25 pct.

Kinas regering svarer øjeblikkeligt igen ved at fortælle på handelsministeriets hjemmeside, at "den kinesiske side vil for enhver pris følge efter til slutspillet og vil angribe hårdt og anvende nye omfattende modforanstaltninger."

 Begivenhederne natten til fredag dansk tid kommer ovenpå, at de to stormagter allerede har udtaget produkter for hver 50 mia. dollar, der i løbet af maj kan blive pålagt importtold på 25 pct.  Hvis ikke de planlagt forhandlinger på højeste niveau sender andre signaler.

Men Donald Trump har- sædvanen tro -  skruet op for trusselsbilledet. Som hans øverste rådgivere i Det Hvide Hus ellers i de seneste dage gjorde meget for at dæmpe.

Hurtigere og hårdere

Kina har også optrappet sit reaktionsmønster. Svarene kommer hurtigere og hårdere end da Trump indledte sine handelskrige med importtold på stål og aluminium.

Men Kinas problemer er, at man ikke kan følge efter, hvis amerikanerne gør alvor af Trumps seneste trusler. Eftersom der i forvejen er gensidige trusler om at ramme eksport for 50 mia. dollar med importafgifter, så eksporterer USA ganske enkelt ikke varer nok til Kina til, at en ny gengældelse kan realiseres fuldt ud.

Hvad kan Kina så gøre for at gå til modangreb  "for enhver pris" ? Eksempelvis sætte landets beholdning af amerikanske statsobligationer for over 1000 mia. kr i spil. Kina har på grund af årtier med store handelsoverskud investeret milliard-indtægterne i amerikanske papirer i et så massivt omfang, at Kina nu er USAs største eksterne kreditor.

Kold krig

Begynder Kina at sælge ud af bjerget af obligationer vil det øge efterspørgslen efter dollar for at kunne betale papirerne. Det vil sende dollarkursen i vejret og svække USAs konkurrenceevne. Udsalget kan nemt blive så stort, at obligationskurserne falder og kineserne taber penge. Men det vil så være prisen,som præsident Xi Jinping er parat til at betale  i det, der af iagttagere beskrives som en ny "kold økonomisk krig" mellem verdens to største økonomier.

Omdrejningspunktet er ikke bare USAs store handelsunderskud på 375 mia. dollar -  det markant største overfor noget land i verden -  men også Kinas teknologiske ambitioner i 2025-planen, hvor kineserne vil være globalt førende indenfor bl.a. robotteknologi, vedvarende energi, elbiler, kunstig intelligens og andre high-tech sektorer.

Trumps gøen 

Ingen kan med sikkerhed forudsige, hvordan slutspillet vil tegne sig. Forventeligt sendte Trumps trusler og Kinas svar i nat de amerikanske aktiefutures ned med op til 1,6 pct., men det skete efter tre dage med stigninger i USA, fordi Trumps rådgivere lagde op til forhandlinger med kineserne.

Nattens reaktioner i Aisen var da også mere afdæmpede og i Japan steg de ledende indeks endda en overgang. Europa vil åbne negativt fredag, men også efter en massiv stigning torsdag.

 Køligt tænkende strateger peger på, at Trump forhandler med at "a lot of bark and no bite." der kommer volatilitet i markederne, men der er efter et usædvanligt roligt 2017 igen normalen i 2018. På bare lidt længere sig vil markederne igen stige.

Men meget afhænger i øjeblikket af, hvad der foregår i Donald Trumps hoved. Investorerne kan kun håbe, at Trumps trusler forbliver tomme.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Jysk erhvervsmand scorer igen jackpot: Sælger livsværk til kapitalfond

Amazon-indtog i Danmark spøger: Har forlænget kontrakt med Postnord med tre år

Danske Banks revisorer fredes fra større undersøgelse: Forældelsesfrist på fem år står i vejen

Labour vil vælte May - men vil ikke sige hvornår: "Vi har ingen tillid til denne regering"

Ambu overstrålede alle andre aktier med stigning på næsten 8 pct.

Kapitalfond vandt budkrig mod rival: "En blanding af eufori og ondt i maven"

Alm. Brand-medarbejdere kan få aktieløn i stedet for kontanter

Lars Marcher: "Det vi har snakket om i ti år, det sker. Alt omkring os ændrer sig"

Stribe af banker får hug af vagthund for risikable udlån i København og Aarhus