EU langer ud efter Danmark for at sælge illegal feta
På dette billede ses en vandmelonsalat med basilikum og feta - altså hvis den hvide ost er produceret i Grækenland. Hvis den er lavet i Danmark, må det ikke sælges som feta. Det har EU nu gjort regeringen opmærksom på.
Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt/arkiv
Politik Af
Danske virksomheder eksporterer illegalt fetaost til lande uden for det indre marked, som EU har samhandelsaftaler med. Og det er i strid med EU-lovgivningen.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen. Kommissionen har i et brev bedt regeringen stoppe den ulovlige handel med feta. Det skriver Altinget.

"Den registrerede, beskyttede oprindelsesbetegnelse "feta" anvendes ulovligt i Danmark, hvor visse virksomheder, som fremstiller eller importerer hvid ost, eksporterer denne til tredjelande med en misvisende mærkning som "feta"," skriver EU-Kommissionen.

Fetaosten blev efter flere års slagsmål mellem Grækenland og Danmark optaget på EU's liste over beskyttede fødevarer i 2002. Siden har det været ulovligt for mejerier uden for Grækenland at sælge ost under betegnelsen feta på EU's indre marked.

Den samme lov betyder, at eksempelvis champagne kun kan sælges i EU, hvis det er produceret i det franske distrikt Champagne. På samme måde skal parmaskinke være fra Parma og Danbo-ost fra Danmark.

De beskyttede produkter må heller ikke sælges til lande, som EU har samhandelsaftaler med.

Derfor bliver danskproduceret "feta" solgt som eksempelvis "salat-tern" eller "hvid ost" på det indre marked. Men ifølge EU-Kommissionen sælger flere danske virksomheder illegalt feta til tredjelande uden for EU.

I Mejeriforeningen, der blandt andet repræsenterer fetaproducenter som Arla Foods og Nordex Food, bekymrer man sig ikke på forhånd.

Foreningens formand, Jørgen Hald Christensen, er overbevist om, at der må være tale om en misforståelse.

"Siden fetaen blev beskyttet som et græsk produkt, har vi overholdt de gældende love. Men selvfølgelig har vi ageret anderledes de steder, hvor den ikke er beskyttet," siger han til Altinget.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bekræfter over for Altinget at have modtaget et brev om brug af betegnelsen "feta". Han vil dog ikke kommentere sagen yderligere.

/ritzau/





NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler



Forsiden lige nu


Britisk rigsadvokat fik millioner af Shah-lejr i kamp mod de danske myndigheder

Niels Lunde: Tak for en fantastisk Gazelle-fest

Danmarks hurtigst voksende virksomhed har vækst på 6400 pct: Her er listen over landets 100 største vækstraketter

Store smil og god stemnng: Se billederne fra den store Gazelle-fejring

Rigsrevision har påpeget risiko for misbrug i syv styrelser

Fibernetsucces er vokset 3027 pct på fire år: Stifter fik et budget på 500.000 kr. af sin bror til at bryde igennem med ultrahurtigt internet

Forbrugere advares mod for stor tillid til netbutikker

Gazeller i tal 2019: Se hvor meget Gazellerne tjener, hvor mange ansatte de har og hvor i landet de ligger

Gamestop får solide kursklø efter nedjustering og skuffende tal