Politik Af
Der kommer nu skub i de endelige regeringsforhandlinger i Tyskland.

Det mener lederne i socialdemokratiske SPD og de konservative CDU/CSU, der fredag mødes for at forhandle om en ny regering.

Det er første gang, de store partier mødes for at forhandle, efter en partikongres hvor SPD stemte for at indgå i en koalitionsregering.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, ser optimistisk på forhandlingsforløbet, som hun regner med, hurtigt vil tage fart.

- Vi vil fokusere på at forhandle hurtigt, siger Merkel.

- Folk forventer af os, at vi rykker os fremad, hvad angår regeringsdannelsen. Og derfor er jeg meget optimistisk og fokuseret på, at vi i disse diskussioner når et resultat, som er inden for rækkevidde inden for en overskuelig tidsramme, siger hun.

Lederen af SPD, Martin Schulz, siger på vej ind til forhandlingerne, at hans parti vil skubbe på for at opnå en proeuropæisk dagsorden.

- På dagen, hvor den amerikanske præsident skal tale i Davos, og hvor han igen vil understrege, at USA går i en ny retning (...) samt udfordringer fra Kina og USA, er der i EU brug for et et proeuropæisk Tyskland, siger den socialdemokratiske leder.

Tyskland har de seneste fire år været regeret af en stor koalition bestående af Merkels CDU, CDU's lille bayerske søsterparti CSU og socialdemokraterne i SPD.

Men ved valget i september fik SPD sit ringeste resultat siden Anden Verdenskrig. Det fik Schulz til at erklære, at SPD ville gå i opposition.

Det tvang Merkel ud i regeringsforhandlinger med det liberale FDP og Miljøpartiet De Grønne. Forsøget på at lave en såkaldt Jamaica-koalition, der var opkaldt efter partiernes farver, der matcher Jamaicas flag, kollapsede dog midt i november.

Det fik efterfølgende SPD til at signalere, at det af hensyn til stabiliteten i Tyskland og Europa ville genoverveje sin beslutning om at holde sig ude af den næste regering.

Partiet besluttede at gå med i en koalitionsregering 21. januar.

/ritzau/ReutersNY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert om kæmpe kurshop på minibørs: Det er Det Vilde Vesten

Drop udbyttet og læg flere cv'er på hjemmesiden - her er Danske Bank-aktionærernes indspark

Danske Bank-formand: Jeg forsøger at forstå hvad der gik galt

TDC indgår partnerskab med Ericsson om 5G-udrulning

Nedstemt med over 96 pct. af stemmerne: Der kommer ikke en ny undersøgelse i Danske Bank

Aktier: Stigninger på forventning om blid centralbank

Danske virksomheder venter bonus i Japan: "Vi går målrettet efter OL i Tokyo"

USA: Pengene strømmede ind i markedet i sidste uge

Aktionærforening: Hvad sker der med de Danske Bank-investorer der ikke deltager i søgsmål?