Politik Af
Den republikanske leder i Senatet i USA har sent lørdag fastsat tidspunktet for en afstemning om finansiering af landets statslige budget.

Afstemningen bliver afholdt senest klokken et natten til mandag lokal tid. Det svarer til klokken syv mandag morgen dansk tid.

"Jeg garanterer jer, at vi kommer til at have afstemningen klokken et på mandag, medmindre der er et ønske om at holde afstemningen tidligere," siger Mitch McConnell, der er republikansk flertalsleder i Senatet.

Senatet stemte ved midnat mellem fredag og lørdag amerikansk tid nej til et forslag om finansiering af det statslige budget.

Derfor lukkede det amerikanske statsapparat ned.

Det betyder, at store dele af den offentlige sektor i USA går i stå.

Tvungen orlov

Uden et budget må den nemlig ikke foretage sig noget, medmindre der er tale om nødstilfælde. Nedlukningen betyder blandt andet, at flere tusinde offentligt ansatte vil blive sendt på tvungen orlov.

Nogle områder er dog undtaget. Det er for eksempel fængsler og visse sundhedsområder. Militæroperationer i udlandet lukker heller ikke ned.

Forslaget, der blev stemt ned fredag, havde til formål at give politikerne mere tid til at forhandle finansiering af statens opgaver på plads.

Det lykkedes imidlertid ikke. Der er blandt andet stor uenighed blandt senatorerne om militære udgifter og illegale indvandrere.

En nedlukning i USA skete senest i 2013. Dengang måtte cirka 800.000 offentligt ansatte gå på orlov i over to uger uden løn.

To tidligere nedlukninger - i 1995 og 1996 - kostede den amerikanske stat omkring syv milliarder kroner.


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Lejlighedskøbere siger farvel til Vesterbro og goddag til Virum

Tesla-aktier kører værste uge siden 2016 hjem

Hun forvandlede en fabrik i baghaven til en global millionvirksomhed: "Jeg synes jo ikke jeg er specielt fantastisk. Jeg er jo bare mig"

Snapsens spritnye ansigt

Helle Ib: Jammer eller ok håndsrækning?

Pensionskasser: Nedslidte bør kunne trække sig før tid

Aktier: Nordstrom steg, mens Tesla kørte nedad i positivt USA-marked

Aktier: Rolig aktiedag i USA trækkes op af Nordstrom

Kreditinstitutter hælder salt i Tyrkiets økonomiske sår