Vil Venstre tromle fagbevægelsen i jagten på lavere skat?: "Du får mig ikke til at give et andet svar"
Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, vil helst ikke svare på, om man kan ændre en trepartsaftale, uden at fagbevægelsen er med på det.
Foto: Scanpic/Mads Joakim Rimer Rasmussen
Politik Af
Selvom det er VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti, der forhandler om lavere skatter og udlændingestramninger, så følger især fagbevægelsen godt med på sidelinjen.

Det skyldes, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at en trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne fra 2016 skal ændres, hvis DF skal lægge stemmer til skattelettelser.

Helt konkret vil DF-formanden fjerne retten til at optjene dagpenge for flygtninge, der er i arbejde via den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU). 

Men fagbevægelsen vil ikke have ordningen ændret, og derfor er spørgsmålet, om regeringen kan finde på at fjerne dagpengeretten uden accept fra fagbevægelsen, hvis det bliver nødvendigt for at få skattelettelserne gennemført.

Beklager jeg ikke kan give bedre svar


Børsen har derfor spurgt Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, om IGU-ordningen med dagpengeret til flygtninge kan ændres uden en accept fra fagbevægelsen:

"Jeg beklager, at jeg ikke kan give dig nogle bedre svar, men det vil jeg nødigt kommentere på, inden forhandlingerne går i gang. Jeg tror ikke, det vil være konstruktivt for forhandlingerne, hvis jeg begynder at spekulere i, hvad de forskellige parter vil gå med til eller ikke gå med til."

Men det er vel afgørende at vide, om man kan stole på en trepartsaftale, eller om den kan laves om, hvis det er taktisk fornuftigt på Christiansborg?

"Jeg tror kun, det vil være skadeligt for forhandlingerne, hvis jeg begynder at spekulere i enkeltdele. Så du får mig nok ikke til at sige noget andet end det, jeg har sagt."

Juridisk komplekst


Det er vel også skadeligt for hele trepartsinstitutionen, hvis parterne ikke ved, om man kan stole på de aftaler, der er indgået. Så kan man lave en trepartsaftale om, uden at fagbevægelsen siger god for det?

"For at være helt ærlig - det vil jeg ikke spekulere i. Jeg tror, at december var et klart eksempel på, at det her er komplicerede forhandlinger, hvor der både er juridiske problemstillinger og politiske synspunkter, og forskellige organisationer har forskellige interesser. Så at spekulere i enkeltdele vil jeg meget nødigt."

Det her er ikke juridisk komplekst – spørgsmålet er, om man kan stole på de aftaler, som regeringen har indgået med arbejdsgiverne og lønmodtagerne, eller om man ikke kan stole på dem?

"Du får mig ikke til at give et andet svar. At kommentere på forhandlinger her i januar, der langt fra er i hus endnu, vil ikke være produktivt for forhandlingerne," svarer Marcus Knuth.

Forhandlingerne om lavere skatter og udlændingestramninger forventes at blive genoptaget snart.

Savner du faglig inspiration i din indbakke? Modtag en mail fra chefredaktør Niels Lunde en gang om ugen og få et konstruktivt blik på ledelse og dansk erhvervsliv. Tilmeld dig til Niels Lundes nyhedsbrev i boksen herunder


Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerAsger Jorn-malerier: En unik investeringsmulighed i en usikker tid

Annoncørbetalt
indhold af Secher Fine Art & Design

Forsiden lige nu


Efter opjustering: Overskuddet langt højere end ventet i Mærsk

Nyt børsflop: Markedet for danske noteringer er dødt

SAS snart klar med små fly til lange ruter

Jerome Powell om amerikansk økonomi: Det er en stjerneøkonomi

Morgenbriefing: Offentlig forskning giver for dårlige resultater, erhvervslivet frygter strengere lånekrav

Helle Ib: Sjældent en statsminister sidder så sikkert i sadlen

Aktier: Handelshåb tænder for investorvilligheden i Asien

Det sker i dag: A.P. Møller-Mærsk med regnskab

Kraft Heinz sendt i dørken af Goldman Sachs