Sundhedsministeren vil lade apoteker ordinere medicin
Står det til Ellen Trane Nørby skal farmaceuter på apotekerne stille diagnoser på børneorm og øjenbetændelse samt udskrive medicin.
Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv
Politik Af
Tusindvis af syge og skrantende danskere kan fremover slippe for en tur forbi den praktiserende læge eller vagtlægen, når de skal have recepter på medicin.

Regeringen vil således åbne for at bryde lægernes monopol på at stille diagnoser og ordinere medicin.

På nogle bestemte områder skal farmaceuter kunne stå for de opgaver, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Det skriver Berlingske.

Ministeren vil have apotekernes farmaceuter til at ordinere og udlevere receptpligtig lægemidler. I nogle tilfælde vil ministeren også bede farmaceuter stille en egentlig diagnose.

"Sundhedsvæsnet skal tættere på os, og vi skal tænke borgeren først. Der er hos apotekerne stærke faglige ressourcer, som vi kan bringe i spil på nye måder, så borgeren får lettere adgang til medicin. De muligheder kigger vi på lige nu,"siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

Blandt andet vil patienter med eksempelvis øjenbetændelse eller børneorm kunne få stillet diagnosen på apoteket og ved samme lejlighed få udleveret den nødvendige medicin.

Tilsvarende vil kvinder, der tager p-piller, eller patienter, som i forvejen er i stabil behandling for blandt andet diabetes, migræne, forhøjet blodtryk eller KOL, kunne få udleveret medicin på apoteket uden at skulle henvende sig til egen læge, hvis recepten er udløbet.

Lægeforeningen synes ikke om, at skulle overdrage en større del af indsatsen med at ordinere medicin og diagnosticere syge til apotekerne.

"Først og fremmest er de ikke uddannede til dette. Desuden kan der være et habilitetsproblem i, at de både stiller diagnosen og sælger medicinen. Dette bør være skilt ad," siger næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont til Berlingske.

/ritzau/

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerAsger Jorn-malerier: En unik investeringsmulighed i en usikker tid

Annoncørbetalt
indhold af Secher Fine Art & Design

Forsiden lige nu


Virksomheder får fem dage til at svare på omstridt skatteforslag

Markedet lukker: Novo Nordisk sank til bunds på rød dag

Pandora, Ambu og ISS er de mest shortede danske aktier: Her er forklaringen

Dansk fintech i partnerskab med Finlands største bank

Efter et år i skammekrogen: CBS vil igen indgå nye samarbejder med Danske Bank

Svindeldømt erhvervsmand bliver direktør i et af Europas største ejendomsselskaber

Lars Fruergaard: Derfor skyder vi vores langsigtede mål af banen

Kapitalforvalter advarer mod amerikanske superaktier: Så snart usikkerheden rammer, vil den blive indpriset nærmest øjeblikkeligt