USA vil have hastemøde i sikkerhedsråd om Iran
USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, opfordrer til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd om FN.
Foto: Reuters/Lucas Jackson
Politik Af
USA opfordrer nu til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd om situationen i Iran, hvor tusindvis af demonstranter har været på gaden i dagevis, og over tyve personer er dræbt.

Sikkerhedsrådet er FN's organ til at sikre fred i verden, og det består af fem permanente nationer og 10, der vælges for en toårig periode.

Det er den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, der opfordrer til mødet.

Samtidig roser hun de mange demonstranter i Iran, der er gået på gaden. hun afviser anklager fra iranske ledere, om at USA skal være indblandet i demonstrationerne.

- Vi ved alle, at det er komplet nonsens, siger hun.

- Demonstrationerne er fuldstændig spontane. De er vitterligt i alle byer i Iran. Det er det præcise billede på en længe undertrykt befolknings oprør mod dets diktatorer, siger hun.

Ifølge FN-ambassadøren har den iranske regering "en lang historie for at myrde sit eget folk, hvis det siger sandheden".

Den amerikanske regering har blandet sig og opfordret til demonstrationerne i Iran i flere dage.

Demonstrationerne startede torsdag i de første byer og har siden spredt sig.

Det iranske folk er oprørt over høje priser på mad og høj inflation. Enkelte demonstranter har også ytret vrede mod den iranske ledelse.

21 personer er meldt dræbt i demonstrationerne, der er de mest voldsomme i landet siden 2009. Flere hundrede skal være fængslet.

Da protesterne tog fart over weekenden besluttede den iranske regering at blokere adgangen til de to sociale medier Instagram og Telegram, der blev brugt til at dele videoer af demonstrationer samt døde og sårede.

Den beslutning har fået den amerikanske regering til at opfordre den iranske regering til at løfte forbuddet. Samtidig har USA opfordret iranere til at omgå forbuddet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har desuden ved flere lejligheder givet sin uforbeholdne støtte til dem, der demonstrerer i Iran.

Han beskylder samtidig det iranske styre for at støtte terror og undertrykke sit folk.

/ritzau/

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Afgået bestyrelsesformand vil ikke forklare uenighed bag tredobbelt exit fra magtfuld Grundfos-ejer: "Det er nu ikke specielt dramatisk"

Finansudvalg kræver ministerfirma tjekket efter milliontilførsel

Det holder investeringsøkonomen øje med tirsdag

Amerikansk våbenfusion skaber gigant med værdi på 33,5 mia dollar

USA: IT-aktierne ramt midt på handelsdagen - trækker ugestarten i minus

Uro i magtfuld Grundfos-ejer: Bestyrelsesformand, næstformand og menigt medlem pakker deres ting og går

Markedet lukker: Chr. Hansen topper surt marked - William Demant i stort fald

Høreapparat-giganter fik kursklø - få analysen her

Velux-ejer har mod på flere opkøb: Kan være inden for byggematerialer