Analyse: Republikansk skatteplan slagter ensidigt støtten til vindenergi
Foto: Scanpix/Claus Fisker
Politik Af ,
Skattefradrag  til vindenergi beskæres med en tredjedel i den skattereform, der torsdag blev fremlagt i Kongressen.

 Det får fredag morgen kursen på Vestas til at styrtbløde med et dyk på 8-9 pct. USA er et kæmpemarked for den danske vindmølleproducent, der i første halvdel af 2017 hentede 67 pct, af nye ordrer på det amerikanske marked.

Planen for den angiveligt største skattereform og -sænkning i USA historie synes dermed ensidigt at ramme produktionen af vindenergi.

Størstedelen af fradrag til olie- og gasindustrien synes uændrede, ligesom produktion af solenergi fortsat vil blive støttet med skattefradrag, der ikke reduceres.

I første omgang blev det republikanske udspil med lavere selskabsskatter og en generel forenkling præsenteret som en videreførsel af de gældende forhold forproduktion af vedvarende energi.

Vindindustrien skal betale


Men da det omfattende papir blev læst i detaljer stod det klart, at vindindustrien skal betale for, at skatterne generelt kan reduceres. 

I øjeblikket får vindindustrien en skatterabat på 2,3 cent,  der skal reduceres til 1,5 cent eller med ca. en tredjedel.  Angiveligt vil det koste industrien ca. 11 mia. dollar over de næste 10 år.

Skatterabatten er planlagt til at blive udfaset over fem år, men nu vil de republikanske Kongres-medlemmer bag udspillet genåbne den eksisterende aftale.

Først lige præsenteret

Det skal understreges, at udspillet først lige er præsenteret, og at de politiske forhandlinger ikke er gået i gang.

Men omvendt lægger præsident Donald Trump betydelig vægt på, at han kan underskrive en ny skattelov allerede i december, så den kan få effekt fra 2018.

"En historisk stor skattelettelse" har været blandt Trumps højest prioriterede valgløfter og vll i givet fald være hans  første poltiske sejr siden han tiltrådte i januar.

100.000 ansatte i vindindustrien

I American Wind Energy Association siger man, ifølge Washington Examiner, at skatteforslaget "vil trække tæppet væk under 100.000 ansatte i vindindustrien og 500 amerikanske fabrikker".

I ClearView Energy Partners LL siger Kevin Book, adm. direktør via en mail til Bloomberg, at der er tale om et "stort slag mod vindindustrien, der over de næste 10 år vil fjerne mellem 25 og 45 pvt. af skatterabatterne".

Senator Chick Grassley fra bIowa, der har en stor vindindustri, er blandt de republikanske  Kongres-medlemmer, der lover at bekæmpe reduktionen af støtten til vindenergi.


Få indsigt med Børsen Uddannelse

Kompetenceudvikling til dig, der hver dag tager ansvar for dig selv, for andre og for din virksomhed – fordi ansvar kræver indsigt. Se alle uddannelserne her.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Topchefer nedtoner frygten for krise i 2020: "Det er der absolut ingen tegn på overhovedet"

Sådan reagerer finanshuse efter Novo Nordisks kapitalmarkedsdag: Overraskede og skuffede over vækstudsigt for USA

Trump har sendt aktierne på ny rutsjetur: "Retorikken kan være både forvirrende og selvmodsigende"

NKT-aktie får øretæve efter regnskabsskuffelse og nye forventninger

I dag lander din forskudsopgørelse: Sådan undgår du skattesmæk

Banker i oprør over udsigt til særskat: "Man kan næsten garantere at det kommer til at ramme bankkunderne"

Apple-stifter Steve Wozniak: Steve Jobs ville være glad - Apple gør det rigtige

Analytiker forventer stort pres på NKT-aktien efter regnskab

Ejerlejligheder går som varmt brød mod forventning