Ambassadør: Det vil Merkel de næste fire år
Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen, giver sit bud på Merkels næste regeringsperiode.
Foto: Scanpix
Politik Af ,
En genvalgt Angela Merkel vil ikke hvile på laurbærerne i hendes formentlig sidste valgperiode. Det forudser Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen, der venter offensiver på flere områder.

"En væsentlig opgave bliver at holde sammen på EU, EU27. Der er meget politisk kritik af Europaprojektet, og jeg forventer det vil få høj prioritet, eventuelt sammen med Frankrig," siger han.

I det arbejde tæller forsvarssamarbejdet, og en interesse i at få styrket alliancen om den økonomiske politik, eventuelt med en EU-finansminister for eurozonen.

Flygtningepolitik svær at drible fremad

I dag, søndag, går tyskerne til stemmeurnerne. Angela Merkels ventes at blive vinder, fordi udfordreren Martin Schulz (SPD) er 14 procentpoint efter i meningsmålingerne. Merkel står dermed foran sin fjerde og formentlig sidste valgperiode, hvor hun skal fremtidssikre Tyskland og sætte sit eget personlige eftermæle.

Flygtninge vil også fortsat være et varmt emne, hvor hun ifølge Friis Arne Petersens analyse får svært ved at levere varen, fordi EU-landene står langt fra hinanden, og hun i egne rækker med søsterpartiet CSU fra Bayern kun har en tålt forståelse. Og så er der interne reformer, hvor digitalisering er et varmt emne.

"Derfor får hun brug for koalitionspartnere, der vil nogle af de samme ting, så hun får en bevægelsesfrihed. Hun vil mange ting, og det bliver svært med den nuværende regering," mener ambassadøren.

Angela Merkels kristendemokratiske CDU har de sidste fire år dannet regering henover midten med socialdemokraterne, SPD.

Udfordringer med søsterparti i Bayern

Omverdenen skal nok vente til godt ind i 2018 før Merkels plan ligger klar. Dels ventes svære regeringsforhandlinger, evt. med det liberale FDP og De Grønne, dels skal søsterpartiet CSU til delstatsvalg i september 2018, og inden da er den fløj næppe til at gradbøje på flygtningeområdet.

CSU er klart strammerne, der kræver en konkret overgrænse for antallet af flygtninge – en grænse som Merkel kategorisk har afvist at sætte.

"Bayern er gode til digitalisering og økonomi, men jeg tror ikke de er villig til at diskutere en mere solidarisk flygtningepolitik. CSU's ønsker er den samme kritik af Merkel som man blandt høre fra Ungarn, så det område er ikke til højrebenet. Her skal hun kan kæmpe for sine synspunkter, men kan ende med at lægge der, hvor flertallet er," mener Friis Arne Petersen.

Langmodigheden kan dog gavne på en anden front, idet det vil give den franske præsident Emmanuel Macron en chance for at nå i mål med reformer, før Merkel rykker.

"Hurtig har hun aldrig været"

"Andre mener at hun vil forsøge at gennemføre det i løbet af først år. Men jeg ser det ikke hos Merkel. Man kan rose hende for mange gode kvaliteter, men hurtig har hun aldrig været," siger Friis Arne Petersen.

Derfor skal vi som danskere være tålmodige. Også fordi der kan gå måneder før et nyt regeringsgrundlag er på plads.

" Vi er vandt til, at der inden for to uger er dannet en ny regering med et færdigt regeringsgrundlag. Traditionen er anderledes i Tyskland. En ny regering er måske først på plads i december, og vi skal ind i 2018 før den nye tyske politik bliver introduceret. I den mellemliggende periode vil der være stor stabilitet og sikkerhed, ingen forventer store forandringer i tysk politik," siger han.

Den gode nyhed: Mere af det samme

Generelt er dansk erhvervsliv godt tilfreds med mulighederne i Tyskland. Høje konjunkturer sikrer fremgang i eksport og import mellem Danmark og Tyskland. Netop stabilitet fire år frem er nøgleordet, så der kan træffes langsigtede strategiske beslutninger.

"Sandheden er jo, at store og små danske virksomheder ønsker en stabil og forudsigelig tysk økonomi, uden større brud uanset hvilken politiske koalition, der bliver tale om. De vil helst have mere af det samme, og det vil være den gode, men stærkt undervurderede, nyhed," siger Friis Arne Petersen.

De tyske valgsteder lukker klokken 18.00 søndag, kort efter kommer de første exitpolls, der vil afsløre hvor stærk Angela Merkel bliver frem mod 2021.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Morten Erik Friis er udstationeret i Saudi-Arabien og oplever benspænd i sin danske bank: "Nu kan jeg pludselig ikke købe flere aktier"

Gomspace efter 70 pct fald: Sådan står vi hvis storkunde svigter

Debat: Den barske sandhed er, at svenskerne i øjeblikket har langt bedre entreprenører

Kriseramt Postnord i bedring – men den danske forretning trækker stadig ned

Boeing suspenderer 2019-forventninger efter flyulykker

Formand for nedrivere vil ikke anke millionbøde i kartelsag: Dommen vælter ikke vores stærke fundament

Hovedsædet i Randers har modtaget et enkelt brev med pulver, trussel og afpresning: Danish Crown har nu indført skrap kontrol ved alle indgange

SAS-kunder med strejke-angst får lov at booke om gratis

Bybilen er gået i bakgear på børsen: Vi er en lækkerbidsken i 2021 lover direktøren