Tyske vælgere klumper sig sammen på midten
Foto: Reuters/Reuters Tv
Politik Af
Tyske vælgere er blandt de mest centrumorienterede i hele Europa, hvilket ofte gør valgkampene i forbundsrepublikken mindre dramatiske og mere forudsigelige end i andre store EU-lande.

En ny meningsmåling fra tænketanken Bertelsmann Stiftung viser, at hele 80 procent af tyskerne definerer sig selv som "centrumorienterede".

I målingen siger 44 procent, at de opfatter sig selv som centrum-venstre, mens 36 procent ser på sig selv som centrum-højre.

Tallene er markant forskellige fra tilsvarende meningsmålinger i Frankrig, Italien og Spanien, hvor der er langt flere vælgere ude på fløjene.

Høj valgdeltagelse


Selv om de tyske valgkampe virker mere forudsigelige end i mange andre europæiske lande, så venter valgforskere en høj valgdeltagelse ved forbundsdagsvalget om to uger - søndag den 24. september.

"Jeg venter en valgdeltagelse på mellem 75 og 80 procent," siger lederen af valgforskningsinstituttet Insa, Hermann Binkert, til den regionale avis Stuttgarter Zeitung.

Ved det seneste valg - i 2013 - gik over 71,5 procent af vælgerne til valgurnerne.

Der er tegn på, at flere end normalt vil gå til stemmeurnerne denne gang. En del vælgere, som ikke har stemt før, er tiltrukket af det højreorienterede indvandrerfjendtlige og EU-fjendtlige parti Alternative für Tyskland (AfD).

En anden gruppe vælgere ventes modsat at blive motiveret til at stemme, fordi de ønsker at holde AfD nede.

Søvndyssende

En norsk tysklandsekspert, Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomite, siger til nyhedsbureauet NTB, at valgkampen overordnet har været "søvndyssende".

"En del af forklaringen er, at det går overordentligt godt i Tyskland. Økonomien er god, arbejdsløsheden er lav, og Tyskland har et stort overskud på handelsbalancen med udlandet," siger Bundt og tilføjer:

"Samtidig har Merkel bragt CDU nærmere midten, hvor hun har gjort flere af SPD's hjertesager til sine egne. Dermed er det meget svært for socialdemokraterne i SPD at finde en klar platform."

SPD havde håbet på et opsving med Martin Schulz som ny partileder og kanslerkandidat. Men meningsmålingerne giver Merkel en opbakning på omkring 38 procent, mens Schulz kun har en opbakning på omkring 23 procent.

/ritzau/

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Pape går med rød blok på 2030-klimamål: "Vores hovedkrav bliver, at klimaaftalen ikke skal koste arbejdspladser og vækst"

Analyse: Storbanker kan grine hele vejen til banken

234 mio kan være tabt på frikort i udbyttesag

Niels Lunde: Ti råd fra Kinas største iværksætter

Skat: Tab på udbytteskat bliver ikke opklaret

Skattestyrelsen kræver 900 mio kr fra Nordea i udbyttesag

DI-topchef: Tredobling af arveskat rammer yderområder

Trump presser centralbank inden rentemøde

Efter angreb: Verdens største olieselskab vil forsinke børsnotering