Velfærdsteknologi sparer kommuner for en halv milliard
CoLab Odense udvikler velfærdsteknologi, så det bliver nemmere at være patient og behandler. Deres Plug and Play Lab og andre udviklingslokaler fotograferet i Odense onsdag den 6. januar 2016. Personerne er fra venstre chefkonsulent Lise Wraae Silberling,
Foto: Mathias Løvgren/Scanpix
Politik Af
Loftlifte, som bærer dig ud af sengen. Vasketoiletter, der skyller dig. Og spiserobotter, som hjælper dig med at spise.

Det er nogle af de velfærdsteknologier, som har sparet landets kommuner for 521 millioner kroner fra 2014 til 2016. Det viser en måling af det fælles kommunale program for velfærdsteknologi, som Kommunernes Landsforening står bag.

For de ansatte, som arbejder med ældre og handicappede borgere, har de moderne teknologier betydet, at flere borgere kan støttes med det samme antal hænder. Sådan kan flere plejeopgaver nå at blive løst.

Og det er godt, mener Henning Langberg, der er professor i folkesundhed ved Københavns Universitet og direktør i Copenhagen Healthtech Cluster, som hjælper kommuner med teknologiske løsninger på sundhedsområdet.

"Man ser nogle gange, at der males et skræmmebillede af, at velfærdsteknologi er en spareøvelse."

"Heldigvis oplever jeg, at kommunerne opfatter det som en mulighed for at håndtere flere borgere for den samme mængde penge," siger han.
Foruden de økonomiske gevinster oplever størstedelen, eller 63 procent, af de ansatte, som arbejder med ældre og handicappede borgere, at teknologierne giver et bedre arbejdsmiljø.

Med en loftlift kan én ansat nu støtte en borger i at komme i eller ud af sengen, mens der før skulle to ansatte til.

Og det er ligeledes til glæde for borgeren, som får en større tryghed og kvalitet samt komfortabel og skånsom støtte, mener 54 procent af de ansatte, som arbejder med teknologierne.

I Assens Kommune er en lang række af de nye velfærdsteknologier blevet taget i brug. Det er vigtigt at lave en vurdering for den enkelte borger, når en teknologi skal indføres, mener velfærdskonsulent Christina Bomholt Rasmussen.

"Der er brug for et bedre match mellem borgeren og teknologien."

"Er der modstand mod et projekt bare et enkelt sted, så kan det påvirke succesgraden af implementeringen," siger hun.

Det fælles kommunale program for udbredelse af velfærdsteknologi blev formuleret og aftalt i økonomiaftalen for 2014 mellem regeringen og kommunerne.

/ritzau/

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Analytikere spændte på dagens G7-topmøde: "Hvis Trump virkelig ryger i totterne på Macron eller Merkel, så kan det godt rykke en hel del"

Løkke svarer igen på blå kritik: "VK-alliance er rygraden i det borgerlige-liberale Danmark"

Dansk rigmand kæmper for at undgå skattesmæk på 200 mio kr

Tusk: Håber ikke Boris Johnson bliver Mr No Deal

Santa Fe er raget uklar med sin økonomiske livline

Helle Ib: Spørgsmålet om skattestigninger bliver centralt i finanslov

Tag din ferie til helt nye højder

Nye hårde gadekampe ryster Hongkong

21 mænd og 0 kvinder sidder i topledelsen hos Jyske Bank: "På en måde må de have afskåret sig fra en masse talent"