Politik Af
Der er gjort klar til en tur i tidsmaskinen, når regeringen tirsdag fremlægger sin 2025-plan.

Planen giver et indblik i, hvordan økonomien ser ud om otte år, hvis politikerne ikke gør noget - og hvordan regeringen har tænkt sig at øge det økonomiske råderum med flere milliarder kroner.

VLAK-regeringen har samtidig varslet, at den vil præsentere et tilbagetrækningsudspil, efter at den for nylig måtte opgive at hæve pensionsalderen yderligere.

Derudover har der været forlydender om, at regeringen ligeledes vil komme med et vækstudspil.

I Dansk Erhverv ser man frem til regeringens præsentation.

Men underdirektør Geert Laier Christensen ærgrer sig over, at der ikke kunne findes et politisk flertal til at hæve pensionsalderen.

Det ville øge arbejdsudbuddet - og det er ifølge erhvervsorganisationen nøglen til mere økonomisk vækst.

- Det er helt afgørende for os, at man ser på problemet med at skaffe arbejdskraft.

- Vi står i en situation med meget lav ledighed, og virksomhederne har behov for den arbejdskraft, hvis man skal fortsætte de positive takter, som er i økonomien på nuværende tidspunkt, siger Geert Laier Christensen.

Han håber i stedet, at regeringen kigger på efterlønsalderen.

Derudover ser underdirektøren gerne, at den gør noget ved erhvervsbeskatningen og sætter et "meget, meget stærkt fokus på kompetencer" for at sikre mere vækst.

I 2016 steg bruttonationalproduktet med 1,3 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Men det tal skal være højere, mener Dansk Erhverv.

- Gennem de seneste ti år er vi faktisk slet ikke blevet rigere. Så selv om det går fremad nu, så har vi faktisk en hel del vækst, som vi skal have genvundet, siger Geert Laier Christensen.

Hos centrum-venstre-tænketanken Cevea mener direktør Kristian Weise ikke, at det er vigtigt, om væksten i bnp ligger på 1,5 procent eller 2,0 procent på den korte bane.

For Cevea-direktøren er det afgørende, hvad der skaber væksten.

- Hvis vi alle sammen arbejdede et par timer mere hver uge de næste par år, ville væksten i Danmark være højere, for så ville vi producere mere, end vi gør, forklarer han.

- Men det er ikke sikkert, at vi ville få et bedre samfund eller bedre liv. For der ville eksempelvis formodentlig være nogle forældre, der ikke havde lige så meget tid med deres børn, som de havde før.

- Så det er altid vigtigt at overveje, hvad væksten skal bruges til, og hvad den kommer som følge af, tilføjer Kristian Weise.

Direktøren kalder tanken om at øge arbejdsudbuddet fantasiløs. Til gengæld håber han, ligesom Dansk Erhverv, at regeringen har konkrete bud på, hvordan den kan styrke kompetencerne på arbejdsmarkedet.

- Og så skal man præsentere noget, som udbygger nogle af de styrkepositioner, vi har i forhold til dygtige og stærke virksomheder, der eksporterer og skaber arbejdspladser.

- Det betyder, at man bør kigge noget mere på efteruddannelse, siger Kristian Weise.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Iværksættere sagde deres job op for fire år siden: Nu omsætter duo for 53 mio

  Forbrugerrådet: Tænk dig rigtig godt om inden du pantsætter

  Milliardstøtte til Postnord skal granskes: "En privat investor ville aldrig tage en beslutning om at investere der"

  Våbenbutikker har siden nytår kunnet sælge peberspray lovligt: Vi sælger betydeligt mere, end vi havde regnet med

  Nyborgs strande, butikker og cafeer med skuespilleren Betty Glosted

  Trump kæmper mod demokratisk resolution: "Vil jeg nedlægge veto? Ja, 100 pct"

  Fornem drue med beskeden etiket

  Ny pantelåner ser dagens lys: Selv de dyreste adresser i Hellerup kommer i butikken