Politik Af
Efter hele seksten kvartaler i træk med økonomisk vækst, har selv den yderst varsomme chef for ECB, Mario Draghi, svært ved at bevare pessimismen.

"Det økonomiske opsving er stadig mere solidt og fortsætter med at sprede sig over flere sektorer og lande. Bnp i eurozonen voksede med 1,7 pct. i årets første kvartal, arbejdsløsheden er faldet til det laveste niveau siden 2009. Forbruger- og erhvervstilliden er på det højeste niveau i seks år", understreger Mario Draghi i en tale til det økonomiske og monetære udvalg i Europa-Parlamentet.

Han understreger, at opsvinget især er holdbart, fordi der er gang i både øget forbrug og højere investeringer.

Med så optimistiske toner, kunne man forledes til at tro, at centralbankchefen gør klar til at stramme pengepolitikken i næste uge, hvor der er rentemøde i ECB.

Med en ledende rentesats på -0,40 pct. og månedlige obligationsopkøb for 60 mia. euro er pengepolitikken immervæk historisk lempelig.

Til betydelig irritation, næsten vrede i lande som Tyskland, Holland og Østrig. For få dage siden erklærede den tyske forbundskansler, Angela Merkel, højst usædvanligt, at euroen er for svag. Hvilket selvfølgelig hænger sammen med den negative rente.

Men intet tyder på, at hverken Angela Merkel eller de tyske banker får opfyldt ønskerne om en stramning af pengepolitikken.

For over for europarlamentarikerne siger Mario Draghi også, at højere inflationen ikke er til at  få øje på.

"Derfor har vi stadig brug for meget lempelige finansielle betingelser, der i sig selv er afhængig af en temmelig substantiel pengepolitisk understøttelse," siger Draghi.

Det er en klar afvisning, at signaler om en stramning er på vej.

Med andre ord, den åbenlyse uenighed, der i de sidste uger har været tydelig i taler fra andre medlemmer af ECB's Direktion og Styrelsesråd om en stramning af pengepolitikken, vil Draghi nu have stoppet.

Inden næste uges rentemøde i ECB, der holdes i Tallin, har flere medlemmer af Styrelsesrådet antydet, at man kan begyndte at hæve renten for opkøbsprogrammet, hvilket tidligst sker til december.

Men det afviser Draghi med præcise formuleringer overfor Europa-Parlamentet.

"For at kunne absorbere de uanvendte ressourcer, og for at inflationen kan vende tilbage til et niveau tæt på 2 pct. indenfor et fornuftigt, mellemlangt perspektiv, er vi fuldstændig overbeviste om, at  ekstraordinær pengepolitisk støtte er nødvendig" siger Dragi.

Han understreger, at det også gælder i ECBs kommunikation til omverden (forward guidance., red,)  en mindre verbal ørefigen til høgene i ECB´s Styrelsesråd.

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Hun er igang med at splitte et 140 år gammelt selskab med 7000 ansatte i to: "Lederskab starter altid med fem E'er. Det gør det ret simpelt"

Tyskere sætter dansk inkassovirksomhed til salg: Prisen kan overstige 1 mia

Fire rentenedsættelser eller en enkelt? Eksperter er uenige om Federal Reserves rentefremtid

Recessionsfrygten stiger til det højeste niveau siden finanskrisen

EU-Domstolen annullerer igen millionregning til FIH bank

Karen Frøsig har indtil videre vundet en dramatisk magtkamp med sin egen formand og næstformand

Kommunerne har indkasseret tæt på en milliard på parkeringsbøder og billetter: Her er top 15 over de kommuner der tjener mest på parkering

Britisk tøjkæde falder efter advarsel om sløj start på efteråret