Politik Af
Efter hele seksten kvartaler i træk med økonomisk vækst, har selv den yderst varsomme chef for ECB, Mario Draghi, svært ved at bevare pessimismen.

"Det økonomiske opsving er stadig mere solidt og fortsætter med at sprede sig over flere sektorer og lande. Bnp i eurozonen voksede med 1,7 pct. i årets første kvartal, arbejdsløsheden er faldet til det laveste niveau siden 2009. Forbruger- og erhvervstilliden er på det højeste niveau i seks år", understreger Mario Draghi i en tale til det økonomiske og monetære udvalg i Europa-Parlamentet.

Han understreger, at opsvinget især er holdbart, fordi der er gang i både øget forbrug og højere investeringer.

Med så optimistiske toner, kunne man forledes til at tro, at centralbankchefen gør klar til at stramme pengepolitikken i næste uge, hvor der er rentemøde i ECB.

Med en ledende rentesats på -0,40 pct. og månedlige obligationsopkøb for 60 mia. euro er pengepolitikken immervæk historisk lempelig.

Til betydelig irritation, næsten vrede i lande som Tyskland, Holland og Østrig. For få dage siden erklærede den tyske forbundskansler, Angela Merkel, højst usædvanligt, at euroen er for svag. Hvilket selvfølgelig hænger sammen med den negative rente.

Men intet tyder på, at hverken Angela Merkel eller de tyske banker får opfyldt ønskerne om en stramning af pengepolitikken.

For over for europarlamentarikerne siger Mario Draghi også, at højere inflationen ikke er til at  få øje på.

"Derfor har vi stadig brug for meget lempelige finansielle betingelser, der i sig selv er afhængig af en temmelig substantiel pengepolitisk understøttelse," siger Draghi.

Det er en klar afvisning, at signaler om en stramning er på vej.

Med andre ord, den åbenlyse uenighed, der i de sidste uger har været tydelig i taler fra andre medlemmer af ECB's Direktion og Styrelsesråd om en stramning af pengepolitikken, vil Draghi nu have stoppet.

Inden næste uges rentemøde i ECB, der holdes i Tallin, har flere medlemmer af Styrelsesrådet antydet, at man kan begyndte at hæve renten for opkøbsprogrammet, hvilket tidligst sker til december.

Men det afviser Draghi med præcise formuleringer overfor Europa-Parlamentet.

"For at kunne absorbere de uanvendte ressourcer, og for at inflationen kan vende tilbage til et niveau tæt på 2 pct. indenfor et fornuftigt, mellemlangt perspektiv, er vi fuldstændig overbeviste om, at  ekstraordinær pengepolitisk støtte er nødvendig" siger Dragi.

Han understreger, at det også gælder i ECBs kommunikation til omverden (forward guidance., red,)  en mindre verbal ørefigen til høgene i ECB´s Styrelsesråd.NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Medie: Vestas vil købe stort ind i indisk rival - Vestas vil hverken be- eller afkræfte

  Børsen retter løn-artikel om Mærsk

  Nyt notat i Genan-sagen går stik imod stifters forklaring: Helt forrykt

  Oscarspænding for milliarder

  Tyskland tæt på recession, og tilliden falder: "Det er ikke guld og grønne skove"

  Forfatter: "Jeg var med til at opføre en virkelig slidt kliche om en ældre mand, der tjente penge, og en ung flot pige"

  Ny midlertidig direktør i Tiger of Sweden er udpeget

  Dansk Erhverv: Kun hver anden virksomhed arbejder med CSR

  Umage venskab for fuld udblæsning