Mærsk og regeringen lander ny nordsøaftale - sikrer fuld genopbygning af Tyra
Foto: Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix
Politik Af ,
Opdateret kl. 18.09: Efter et års tovtrækkeri er regeringen og A.P. Møller-Mærsk blevet enige om en ny nordsøaftale, der sikrer, at det danske olie- og gaseventyr i Nordsøen vil fortsætte med ufortrøden styrke.

Det står klart, efter at et bredt politisk flertal med alle partier på nær Enhedslisten og Alternativet onsdag aften er blevet enige om en aftale med A.P. Møller-Mærsk og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) om fremtidens beskatning af produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen.'

Aftalen giver det danske selskab incitament til en fuld genopbygning af det synkende gasfelt Tyra, når produktion efter planen stoppes af sikkerhedsmæssige årsager i 2018.

"Det har været afgørende for regeringen, at vi med den ny Nordsø-aftale sikrer, at vi får fornyet infrastrukturen og hentet de resterende ressourcer i Nordsøen op," siger finansminister Kristian Jensen på ministeriets hjemmeside.

Skatten bliver sat ned i 2017-2025


Aftalen betyder, at skatten på olie- og gasudvinding i perioden fra 2017 til 2025 vil blive sænket. Samtidig er der lagt en buffer ind, sådan at selskaberne i Nordsøen skal tilbagebetale den opnåede skatterabat, hvis olieprisen skulle stige markant, sådant at det for olieselskaberne bliver langt mere profitabelt at hive ressourcerne op fra undergrunden.

"Der er brug for omfattende investeringer – bl.a. i genopbygningen af Tyra-platformen – og derfor har vi valgt midlertidigt at sænke skatten, så det bliver attraktivt for private firmaer at fortsætte olie- og gasudvindingen i fuldt omfang de kommende år. Alternativet er, at staten går glip af potentielle milliardindtægter, og at industrien risikerer at skulle nedlægge lokale arbejdspladser," fortsætter Kristian Jensen.

I følge Finansministeriet giver investeringerne som følge af aftalen mulighed for indtægter til statskassen på op til 26 mia. kr. frem mod 2042, samtidig med, at aftalen sikrer fastholdelse og udvikling af de mange arbejdspladser, der knytter sig til olie- og gassektoren.

Regeringen har i godt et år forhandlet med Mærsk og dennes partnere i DUC om nordsøbeskatningen, fordi Mærsk har truet med at lukke endegyldigt ned for det helt afgørende Tyra-felt, hvis ikke skattereglerne blev gjort lempeligere.
NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nethandelen går endnu et gear op: 64 pct. af os køber julegaver online i år

Hver fjerde liter mælk vi drikker er økologisk: Arla tæt på mål om 50 pct. vækst i øko-salget

Ekspert: Virksomheder er også i farezonen og bør sikre sig mod mobilaflytning

Bog & Ide-kæden skrumper igen: Mister 19 butikker på én gang til konkurrent

Store ambitioner og skisportstraditioner i Grindelwald

Kronik: Medarbejdere mangler mening - Medfører tab på 20-50 milliarder om året

Klimamøde i Madrid kører på overtid: Forhandlerne har været i gang hele natten

Støttepartier presser S: Danske virksomheder skal dyste på ligestilling

Krav fra investorer i kryptovaluta på jagt efter 190 mio dollar: Grav død børschef op