Enigt folketing vil søge at opnå aftale om Europol
Foto: Scanpix
Politik Af
Opdateret kl. 21.12 med DF-krav og flere citater fra Statsministeren - Samtlige af Folketingets partier er enige om at forsøge at opnå en aftale for Danmarks tilknytning til Europol.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under et pressemøde i Statsministeriet.

"Vi har netop indgået en aftale, som dækker samtlige af Folketingets politiske partier om, at vi vil søge en ny tilknytning til Europol efter 1. maj, hvor Danmark forlader Europol," siger statsministeren til DR og TV2 News.

Fra 1. maj er Danmark ikke længere fuldt medlem af det europæiske politisamarbejde.

"Det er en aftale, der er god i sit udgangspunkt, men vi kommer til at blive udfordret, fordi vi teknologiudvikler," siger statsministeren.

Han hentyder til, at for fremtiden skal det være muligt for politibetjente at søge i Europols registre gennem deres tablet.

EU's udkast til en aftale indeholder en forudsætning om, at Danmark er med i Schengen-samarbejdet. Det er de regler, der blandt andet betyder, at man kan rejse mellem lande uden at vise pas.

Dansk Folkeparti stillede som krav, at Danmark fortsat har ret til at indføre grænsekontrol, og at de andre partier i Folketinget vil acceptere, at partiet fortsat kæmper for det.

Hvis Dansk Folkeparti finder 90 mandater for at forlade Schengen, så ryger Danmark også ud af Europol, siger statsministeren,

"Den her aftale har som en helt klar forudsætning, at Danmark er et Schengen-medlemsland, det er vi så på det, der hedder et mellemstatsligt grundlag, det ændrer den her aftale ikke ved."

"Det betyder, at Danmark til enhver tid kan melde sig ud af Schengen. Det vil bare betyde, at så vil den her aftale falde på gulvet," siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, siger, at der skal laves en årlig status, som skal se på, om aftalegrundlaget er godt nok.

Det siger hun efter pressemødet. Hun var med de andre partiledere indkaldt mandag aften, så partierne kunne blive enige.

"Det er en god løsning for dansk politi."

"Men det står meget klart, at det er en aftale, der kun holder i et vist stykke tid. Allerede om et år eller to vil virkeligheden have overhalet aftalen," siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

NY PODCAST Et stort sats. En kæmpe risiko. En helt ekstraordinær stor chance. Bjarne Corydon og Helle Ib er enige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kastet sig ud i et gevaldigt politisk sats, efter han i en ny samtalebog åbner for, at Venstre og Socialdemokratiet danner regering sammen efter valget. Få hele analysen her:Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerVæk med papirkvitteringer: Sådan bliver du digital

Annoncørbetalt
indhold af Eurocard

Forsiden lige nu


International nethandel presser Legos kamp mod kopierne

Socialdemokratiet vil bruge mindst 6 mia mere på velfærd end Venstre

Det kan vi lære: Den store test af raketten Abacus

S vil finde 10 mia kr i nye skatter og besparelser: Se her, hvem der skal betale

Tesfaye om nyt regneprincip for skattelettelser: "Vi gør det ikke for at genere Anders Samuelsen"

Sanjay Shah skyder tilbage mod Skattestyrelsen i udbyttesag

Dansk Folkepartis vælgerflugt tager til: Får laveste opbakning i syv år i ny måling

Analyse: USAs kolde techkrig mod Kina nærmer sig kogepunktet