Politik Af
Italiens premierminister, Matteo Renzi, indgav onsdag aften sin afskedsbegæring til præsidenten. Men han antyder samtidig, at han ønsker at lede sit parti ved et kommende valg.

Præsident Sergio Mattarella har bedt Renzi om at lede et midlertidigt forretningsministerium, mens han rådfører sig med de øvrige partier om dannelsen af en ny regering.

Renzis afgang kommer ikke uventet. Parlamentet har tidligere onsdag vedtaget et nyt statsbudget med 173 stemmer mod 108.

"Budgetloven vedtaget. Formel tilbagetræden klokken 19. Tak til alle og viva l'Italia," skrev han på Twitter lidt tidligere på dagen.

Men inden han formelt lukkede døren bag sig som premierminister, holdt han et møde med ledelsen i sit parti - Det Demokratiske Parti (PD).

"Vi er ikke bange for noget som helst, og hvis andre partier gerne vil have valg, så frygter PD hverken demokrati eller valg," lyder det fra en kampklar Renzi.

41-årige Renzi tabte søndagens folkeafstemning om en forfatningsreform. Han meddelte umiddelbart efter, at han ville træde tilbage.

Men præsident Sergio Mattarella bad ham om at blive siddende nogle dage endnu, så der kunne vedtages et nyt budget. Det var det, der skete onsdag.

Renzi antyder intet om, at han vil træde tilbage som leder af PD. Han siger, at han torsdag vil være med til at fejre sin mors 86-års fødselsdag.

"Og forhåbentlig vil jeg i morgen have mere held med slagene i Playstation mod min søn, end jeg har haft her," siger han.

Det var ventet, at ledelsen i Det Demokratiske Parti på deres møde ville fokusere på, hvordan centrum-venstre-partiet kan få et comeback ved næste valg.

Partiet er ramt af intern splittelse, og det blev udstillet ved søndagens folkeafstemning. Her stemte en række medlemmer imod Renzis forfatningsreform. De mente ikke, at den var et demokratisk fremskridt.

Reformen ville blandt andet afskaffe det nuværende folkevalgte senat.

Der skal senest i februar 2018 afholdes valg, men oppositionspartierne er opsat på, at det skal ske snart.

De mener, at søndagens folkeafstemning var en afstemning for eller imod Renzi.

/ritzau/AFP

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Det britiske parlament samles lørdag: Tre stemmer kan afgøre brexit-aftales skæbne

Analyse: Boris ofrer Nordirland for at sikre brexit - og er på vej til at fjerne Storbritannien helt fra det indre marked

Han kæler nu for Paustian

Kronik: Sådan vender du storrumskontoret til din fordel

Pia Laub er drejet fra sin karrierevej: "Jeg har min opsigelse med til dig i dag"

Boeing-aktien falder tungt efter 737 MAX-oplysninger

Erhvervslivets lyst til at investere er den laveste siden 2013: "Der er en recessionsfrygt i dele af erhvervslivet"

Den bedste pinot noir blandt 56 blindsmagte

Aktieluk i USA: Pres på Faang-aktier - medicinalkæmpe og Boeing sendt ned