Studerende: Regeringen gør det sværere at uddanne sig
Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, mener, at regeringen systematisk begrænser unges uddannelsesmuligheder.
Foto: Scanpix / Niels Ahlmann Olesen
Politik Af
Regeringen begrænser systematisk de unges uddannelsesmuligheder, lyder kritikken fra Danske Studerendes Fællesråd, efter adgangen til dobbeltuddannelse er blevet begrænset.

"Der er allerede restriktioner, der gør, at det ikke er nemt at træffe valget om at starte forfra på en anden uddannelse. Der er for eksempel kun SU til seks år," siger formand Yasmin Davali.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er torsdag blevet enige om at sløjfe statsbetalte uddannelser, hvis man vælger at videreuddanne sig på samme eller lavere niveau.

De tre partier indfører dog en række undtagelser, der tager hensyn til helbred, forældet uddannelse og mangel på arbejdskraft. Men det er ikke nok, lyder kritikken.

"Vi ser gang på gang reformer, der gør det sværere at være studerende. Det er SU-nedskæringer og nedskæringer på uddannelsesområdet og nu begrænset mulighed for at uddanne sig videre," siger Yasmin Davali.

Spørgsmål: Er det ikke fair nok, at der er regler for, at man ikke på statens regning kan uddanne sig til noget, som man aldrig bruger?

"Jeg synes, vi skal stræbe efter fleksibilitet. Dels kan der være mange, der vælger en forkert uddannelse i første omgang, og så vil der også være mange, der kan have god nytte af deres tidligere uddannelse, når de tager en ny."

Spørgsmål: Har de unge ikke også selv et ansvar for at få valgt den rigtige uddannelse, som kan give dem et job?

"Jo. Men det er ikke i modstrid med at sige, at man også kan udvikle sig, finde nye interessefelter og blive dygtigere af at tage en anden uddannelse."

I 2014 var der flere end 2200 personer, der begyndte en ny videregående uddannelse på samme eller lavere niveau end den uddannelse, de allerede havde taget.

Adspurgt om det er et fair niveau, svarer de studerendes formand:

"Jeg tror, det er 2200 personer, der har haft nogle alvorlige overvejelser med sig selv omkring deres uddannelse, og hvor de gerne ville hen."

"Så ja, det synes jeg er fint, så længe det er det, der ligger bag. Og det tror jeg faktisk det er for langt de fleste."

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Danske Bank: Køb tyske bilaktier - de er bedst rustet til at vinde elbilkapløbet

Fynsk revisor hamstrer 292 enkronefirmaer: "Det er jo lidt, som når der er tilbud nede i Brugsen"

Er du blandt de 140.000 boligejere med 2,5 procentslån? Så skal du surfe med på konverteringsbølgen

Gigantforvalter: Aktierne vil stige over 6 pct årligt det næste årti - sådan skal du investere

Boligpriserne falder i tempo: Ikke nødvendigvis et varsel om dårligere tider

Tegn på opblødning i Mærsk-robotkrig på Los Angeles' havn

Nationalbankdirektør om stærke danske nøgletal midt i europæisk nedtur: "Personligt er jeg en smule overrasket"

Britisk stormagasinkæde modtager købstilbud på Magasin du Nord

Løkke til EU-topmøde: "Jeg er jo nødt til at tage hjem og fortælle, at vi er nødt til at fortsætte vores forberedelser på et hårdt brexit"