Staten har tjent 18 milliarder kroner på bankpakkerne
Jesper Rangvid, professor i finansiering på Handelshøjskolen CBS.
Foto: Scanpix
Politik Af
Det gav anledning til en del kritik, da den daværende regering lancerede den første af en stribe bankpakker i efteråret 2008 for at afværge en bølge af finansielle krak og konkurser.

Men samlet set har bankpakkerne givet statskassen et overskud på 18 mia. kr., fremgår det af den endelige opgørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet, skriver Politiken.

Det overrasker professor i finansiering på Handelshøjskolen CBS i København, Jesper Rangvid, at bankpakkerne har været en solid overskudsforretning for staten.

"Man skal huske, at alt var kaos dengang, finanskrisen ramte os", siger Jesper Rangvid til Politiken.

"Bankpakkernes enkle formål var at forhindre, at det gik endnu værre, end det gjorde. Og nu viser det sig så, at staten har scoret 18 mia. kr. på bankpakkerne. Det kan man da kalde en super positiv udvikling", tilføjer han.

Også professor Finn Østrup fra CBS roser bankpakkerne.

"Imponerende, at politikerne kunne tage sig sammen til at vedtage så stor en garanti så hurtigt", siger han til Politiken.

Bankpakkerne indeholdt garantier for 3500 mia. kr., som blev spændt ud under de danske pengeinstitutter. Desuden indeholdt pakkerne statslån for langt over 46 mia., som de kriseramte banker kunne låne, hvis de var villige til at betale for det.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig ifølge Politiken over, at det endelige regnskab "afliver myten" om, at bankerne tørrede tabet af på staten og lod skatteborgerne betale den finansielle krise.

Milliarderne er siden gået ind i statsbudgettet og især oprydning efter krisen, lyder det i avisen.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Porsche advarer britiske kunder om prisstigning på 10 pct. ved hårdt brexit

  Besøg på verdens mest berømte vingård

  Danske topchefer kritiseres for løn, der runder 50 millioner – i USA tjente verdens ti rigeste hedgefondchefer over 50 milliarder i 2018

  Går du i salgstanker? Så er det nu, du skal rykke

  Mord, sex og løgne på den finurlige måde i Christina Hesselholdts flotte nye roman

  Gå på opdagelse i Frida Kahlos charmerende kvarter

  Femstjernede popsange fra Nikolaj Nørlund og Naja Marie Aidt

  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"

  Kringlet system koster små fodboldklubber milliardbeløb