Politik Af
Det ville være et tab for EU, hvis Storbritannien ender med at træde ud af unionen.

Sådan lyder det fra politisk ordfører for Socialdemokratiet Nicolai Wammen, efter at de 28 medlemslande i EU sent fredag nåede frem til en aftale om betingelser for Storbritanniens fremtidige tilknytning til det europæiske samarbejde.

"Det er utroligt vigtigt for Danmark, Storbritannien og EU, at der nu ligger en aftale, som betyder, at der er mulighed for, at Storbritannien bliver i EU, hvis briterne sætter kryds i ja-boksen, når de skal til folkeafstemningen."

"Samtidig er der også blevet taget et vigtigt skridt i forhold til indekseringen af børnechecken, hvilket vi fra Socialdemokratiets side har lagt stor vægt og et resultat af David Camerons forhandlingsevner," siger han til Ritzau.

Med aftalen får Danmark og alle andre lande via den britiske aftale mulighed for at indeksere børnechecken efter lokale prisniveauer.

Det betyder, at børnepenge til udenlandske EU-borgeres børn, der bor i hjemlandet, skal tage hensyn til de generelle leveomkostningerne i hjemlandet og størrelsen på børnechecken i det land, hvor børnene bor.

Men det gælder kun, hvis briterne stemmer ja til aftalen til folkeafstemningen, som der bliver sat dato på senere lørdag.

Også hos Dansk Folkeparti er man glade for aftalen.

"Cameron har fået en aftale med sig hjem, som er et udmærket første skridt i retning af et EU, der skal lære at kende sin grænse. Uden Storbritannien i EU må man frygte, at unionen går i retning af mere integration."

"Det er derfor, at det er så vigtigt for Danmark, at Storbritannien forbliver medlem af unionen," siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth i en skriftlig kommentar.

Også børnechecken bliver nævnt, som et positivt tiltag, men ikke uden skepsis.

"I forhold til de konkrete initiativer er der for Danmarks vedkommende vel alene tale om ét skridt i væsentlig positiv retning – nemlig i forhold til indeksering af børnechecken."

"Men man må ikke glemme, at Venstre sådan set selv lovede, at optjeningsprincippet for børnechecken – også gældende for østeuropæere – ville blive genindført, og det bliver ikke muligt med den indgåede aftale," siger han.

På topmødet blev der blandt andet også vedtaget reformer om eurozonen og konkurrenceevnen.

/ritzau/


Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Chef nødt til at give 10 pct. i lønforhøjelse for at holde på de ansatte

Dansk entreprenørkæmpe fyrer topchefen - og nedjusterer kraftigt

Aktier: Wall Street blødte efter ny frygt for Tyrkiet-smitte

Alternativet finansierer oprør med 80 mia pensionskroner - overvismand advarer

Børsen mener: Lønhop skærper krav til politisk ansvarlighed

Kendt erhvervsmands stribe af konkurser efterfølges nu af tvangsauktion

Pernille Skipper vil også være statsminister

Tyrkiet øjner pusterum: Qatar lover at investere 100 mia kr

Landbrugsboss: "Vi løser ikke det her ved at sende flere mails"