Tyrkerne vælger ny regering efter fem dramatiske måneder
Foto: Scanpix
Politik Af
Valgstederne i Tyrkiet er søndag morgen åbnet til det andet parlamentsvalg i landet på kun fem måneder.

Men selvom der ikke er gået lang tid siden det seneste valg, hvor det regerende AKP-parti mistede sit absolutte flertal, er der sket meget i Tyrkiet:

En våbenhvile med militante kurdiske grupper er brudt sammen, landet er blevet ramt af flere terrorangreb, og regeringen har sendt bombefly på vingerne for blandt andet at ramme Islamisk Stat i Syrien.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der var med til at stifte AKP, beskyldes af sine kritikere for alene at have fået valget udskrevet, fordi AKP mistede sit flertal i juni.

Det vil han gerne have igen, men ifølge eksperter er der stor risiko for, at Tyrkiet efter valget søndag vil stå i den samme situation og - om muligt - være endnu mere splittet.

"Erdogan har vist, at han er villig til at gå meget langt for at bevare magten. Han har fundet veje, der er mere eller mindre forfatningsstridige, for at holde fast i magten," siger Svante Cornell, ekspert i tyrkisk politik ved Central Asia-Caucasus Institute, til The New York Times.

"Jeg har meget svært ved at se, at han vil acceptere virkeligheden og indgå i en form for koalitionsregering," siger Cornell videre.

Flere meningsmålinger har op til valget vist, at centrumhøjrepartiet AKP, der er religiøst funderet, går en smule frem i forhold til valget i juni, hvor det fik 40,9 procent af stemmerne.

Men kun få målinger har givet partiet nok støtte fra tyrkerne til at kunne regere alene.

"Dette valg handler om stabilitet og tillid," lød det ifølge Reuters lørdag fra Erdogan, efter at han havde deltaget i en bøn i en moské i Istanbul.

Han understregede, at han ville respektere udfaldet af søndagens valg.

Men mange af de sekulære tyrkere, der orienterer sig mod Europa, stoler ikke på Erdogan, og derfor vil Tyrkiet fortsat være et splittet land uanset valgresultatet.

"Den politiske uvished, voksende sociale skel og usikkerheden, der har været kendetegnende i perioden siden det seneste valg, vil fortsætte," siger Tyrkiet-kender Bulent Aliriza fra tænketanken CSIS i Washington til Reuters.

Han vurderer, at hvis AKP ikke får absolut flertal, vil det være tvunget til at vende tilbage til forhandlingerne med det sekulære oppositionsparti CHP eller det nationalistiske MHP.

Valgstederne lukker klokken 19.00 dansk tid.

/ritzau/

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerInvester i kunst: Unikke danske værker på auktion

Annoncørbetalt
indhold af Bruun Rasmussen

Forsiden lige nu


Henrik Lind og Lego-familie satser formue i ny milliardfond

EU-præsident anbefaler en udskydelse af brexit - intet behov for topmøde

Flertal i det britiske parlament stemmer for Boris Johnsons brexitaftale - men afviser hans stramme tidsplan

Nordisk tv-fusion til milliarder

Afstemning i det britiske Underhus ca. klokken 20: Er der for første gang et flertal for en brexitaftale?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader Liberal Alliance: "Elastikken holdt ikke længere så at sige"

Mindre kursfald på andendagen for Tevas milliardforlig

LA-leder begræder partiprofils farvel: Kan ikke se uenigheden

Radio24syv taber udbud om at drive DAB-radio