LA: Skat er i opløsning som organisation
Merete Riisager, skatteordfører, Liberal Alliance.
Foto: Scanpix
Politik Af
Når Skat uretmæssigt opkræver gæld, der er forældet, handler det om mere end problemer med inddrivelsessystemet EFI.

Det mener Merete Riisager, der er skatteordfører for Liberal Alliance, oven på Berlingskes historie om, at Kammeradvokaten er på vej med skarp kritik af Skat, blandt andet på grund af de uretmæssige inddrivelser.

"Der er truffet nogle ledelsesmæssigt forkerte beslutninger, som man ikke bare kan tørre af på et it-system. Meget tyder på, at Skat som organisation er gået i opløsning."

"Vi bliver nødt til at have nogle ledere, som forstår, hvad Skats kerneopgave er, ellers mister borgerne tilliden til Skat. Det er vores opgave som politikere at sørge for, at der er ansvarlige ledere," siger hun.

Nødvendigt med oprydning

Riisager lægger dermed op til en grundig oprydning i Skat, som, hun mener, er blevet forsømt fra politisk hold i mange år.

"En del af problemet er selvfølgelig, at Skat har været brugt som et svingdørsministerium i forbindelse med opstart eller genstart af politiske karrierer, og det har været med til at skabe forvirring. Men ledelseslaget skal fungere, uanset hvem der er minister på området, så det er ingen undskyldning."

"Vi skal have redefineret Skat som myndighed og sat grænser for, hvad der er Skats opgave, og hvad der ikke er," siger Merete Riisager. 

Ros til minister

Hun bifalder derfor den nye skatteminister Karsten Lauritzens (V) foreløbige håndtering af problemerne i Skat, men ser frem til endnu mere handling.

"Karsten Lauritsen har haft en fornuftigt tilgang til at sikre borgernes retssikkerhed, men problemerne stikker dybere end spørgsmålet om, hvorvidt Skat har ret til at gå ind i folks haver," siger hun.

Kammeradvokaten er af Skatteministeriet blevet bedt om at vurdere Skats praksis for inddrivelse af gæld.

Rapporten er endnu ikke færdig, men Berlingske har haft adgang til et udkast, som angiveligt er tæt på at være den endelige version.

Rapporten konstaterer også, at Skats beregninger af skyldneres betalingsevne sker på et forkert grundlag, og at Skat ikke varsler korrekt, før man indfører tvungne betalingsordninger.


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ørsted-aktier forgylder energikæmpe for tredje år i træk: Egenkapitalen runder 23 mia. kr.

SAS-piloter: "Strejke kan blive langvarig"

Novo Nordisk søger om godkendelse af diabetespille i EU

Norsk finanshus holder fast i købsanbefaling af SAS-aktie: Bonus kan blive annulleret

Han er topchef i en virksomhed, der er mere værd end Mærsk: "Dette er den største risiko din virksomhed overhovedet kan tage"

Jacob Pedersen: SAS-strejke kan vende overskud til underskud

PFA-topchef bekymret for at ECB løber tør for pengepolitisk ammunition

En film vi alle kan blive klogere af: "Til vi falder" skildrer på fineste vis livet, når det gør allermest ondt

Aller-topchef kalder det lovsjusk: Nu skal to ministre i samråd om nye momsregler