Pressede mælkebønder satser på EU-hjælp
Landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V) vil hjælpe de danske landmænd til at ride stormen af
Foto: Scanpix
Politik Af
De danske mælkebønder er som deres europæiske kolleger presset af elendig økonomi senest efter et massivt internationalt prisfald på mælk. Det har sammen med en kraftig gældsætning igennem en årrække i dansk landbrug udløst en af erhvervets værste kriser nogensinde.

Derfor mødes EU's landbrugsminister inklusiv Eva Kjer Hansen (V) i dag i Bruxelles til ekstraordinært møde om landbrugskrisen under pres fra europæiske landmænd og med demonstranter udenfor.

"Der er ingen nemme løsninger på den aktuelle krise. Men der er nogle muligheder for at afbøde de værste virkninger, hvis vi altså kan blive enige om dem," siger Eva Kjer Hansen.

Kører med underskud

I øjeblikket kører 86 pct. af danske mælkeproducenter med underskud, ifølge beregninger fra Seges (tidligere Videnscentret for Landbrug). På et år er mælkepriserne fra det dominerende mejeriselskab, Arla, faldet med over 30 pct. blandt andet som følge af sammenbruddet på det russiske og det kinesiske marked.

Eva Kjer Hansens hovedfokus er at hjælpe de danske landmænd til at ride stormen af, indtil markedet retter sig. Derfor er hun ikke varm på et forslag fra Danske Mælkeproducenter om en ophugningsstøtte, som kendes fra fiskeriet, hvor producenterne betales for lukke biksen.

"Min bekymring er, at vi under en forbigående krise får lukket en masse ellers velfungerende danske producenter, mens andre lande ikke gør det samme. Det er bedre at forsøge at stå krisen igennem med for eksempel støtteopkøb fra," siger Eva Kjer Hansen.

En tilbagevenden til en national landbrugspolitik, hvor alle kører deres eget løb, som blandt andet Frankrig lige nu taler for, ifølge den danske minister en endnu større trussel.

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild er enig:

"Danske mælkeproducenter står lige nu i en brat opvågning, efter at mælkekvoterne for nylig faldt væk og markedet nok blev frit men samtidig er hårdt ramt af Ruslandskrisen og økonomisk afmatning i Kina."

/ritzau/

Gå ikke glip af dagens vigtigste mail

Få et komprimeret overblik over hvad der er værd at vide. Hver morgen. Direkte i din mailboks. Du kan selv vælge om du vil læse eller lytte til Børsen Morgenbriefing. Meld dig til herunder.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mærsks gamle smertensbarn atter i problemer: "Vi har lukket forretningen ned i en del lande"

Bjarke Ingels har tegnet et middagsstel med sine kumpaner, Jens Martin Skibsted og Lars Holme Larsen

Boligejernes nye superlån går i rekordkurs: "Det er en vild udvikling"

Søren Skou: Vi er meget tilfredse med udviklingen i storsats - det skal vise sit værd næste år

Redaktionens favoritter til Copenhagen Cooking

Sure investorer sagsøger Novo Nordisk for kursmanipulation - kræver 11,8 mia kr i erstatning

De store roséchampagners opgør

Aktieluk i USA: Flotte fredagsplusser - men endnu et ugeminus

Den nat det stak af for Normann Copenhagen