Danmark tager tigerspring med grøn energi
Foto: Siemens AG/PR-foto
Politik Af
Det går langt bedre med at få klimavenlig energi ind i elnettet og fjernvarmen end hidtil antaget. Danmark er på vej mod 90 procent grøn el og fjernvarme i 2030, viser nye beregninger fra Dansk Energi.

Fremskrivningen præsenteres torsdag på brancheorganisationens årsmøde, Energiens Topmøde 2015, der holdes på valgdagen i København med 800 deltagere, blandt dem kronprins Frederik og en række internationale gæster.

Den høje andel af vedvarende energi i el og varme kan nås alene med de initiativer, der ligger i det nuværende energiforlig fra 2012, oplyser Dansk Energis adm. direktør, Lars Aagaard.

"Jeg tror, det for nogle er overraskende, at vi faktisk er kommet så langt og er oppe på så høje procenttal," siger Aagaard til Ritzau.

Det er den stigende andel af vindkraft og biomasse, der driver værket. Solenergi udgør stadig en marginal del. De 90 procent ren energi skal dog tages med det forbehold, at en mindre del af den danske vindmøllestrøm udveksles med udlandet, så vi herhjemme i stedet får el fra vandkraftværker, atomkraft eller kul.

Ifølge Lars Aagaard er den store udfordring nu at være ambitiøs på den rigtige måde i den fortsatte grønne omstilling af Danmark: Udbygningen af vedvarende energi skal fortsætte, men i lavere tempo.

"Til gengæld skal vi sætte langt mere tryk på anvendelsessiden, altså på effektivisering og elektrificering af vores forbrug. Her halter vi bagud," siger han.

Ifølge Dansk Energis direktør må regeringen straks efter valget gøde jorden for et nyt bredt energiforlig, der bringer varmepumper ind i opvarmning og elektrificerer transporten.

"Det skulle gerne føre til en mere omkostningseffektiv, langsigtet energipolitik. Vi kommer med det signal, at vi skal fortsætte den grønne omstilling, men tilpasse den til en ny tid," siger Lars Aagaard.


/ritzau/

Årets julegave til medarbejderne?

Med en virksomhedsaftale i Børsen Executive Club får dine udvalgte medarbejdere mulighed for at suge inspiration og ny viden om ledelse og forretningsstrategi til sig. Se alle fordelene her 

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Krogsgaard spår 10 gode år for Novos supermolekyle: Arven er sikret til efter Fruergaard

Dansk ingeniørvirksomhed bliver en del af stor international koncern: Et strategisk vigtigt skridt

Aktieluk i USA: Små plusser til slut - Nike og Apple øverst i Dow Jones

MP Pension til Coloplast: I år har vi fået endnu en grund til at stemme imod Lars Rasmussen som formand

CIP sejrer i USA med havmøllepark - Shell og Ørsted forbigået

Coloplast-formand om aflysning af frasalg af urologi-division: Det kan kun gå en vej og det er fremad

Rambøll vil sætte strøm på alle firmabiler: "Vores ambition er, at de eneste biler, vi har, er elbiler eller plugin-hybridbiler"

Sydbank om Danske Bank-opjustering: Det ligner en camoufleret nedjustering

Danske Bank opjusterer forventningerne for anden gang på under en uge