Retsforbeholdet kommer til afstemning senest marts '16
Lederne af de EU-venlige partier præsenterede i dag en aftale, der indbefatter, at der skal stemmes om retsforbeholdet senest marts 2016.
Foto: Scanpix
Politik Af
Senest i første kvartal 2016 skal danskerne til stemmeurnerne for at afgøre, om retsforbeholdet skal udskiftes med en tilvalgsordning.

Det er resultatet af forhandlinger mellem regeringen og de øvrige EU-venlige partier, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), Venstres formand, Lars løkke Rasmussen, SF's formand, Pia Olsen Dyhr samt De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen præsenterede i dag i Spejlsalen i Statsministeriet.

"Det betyder, at uanset hvem der vinder den næste folketingsvalg, så er man forpligtet til at gennemføre en sådan folkeafstemning," sagde Helle Thorning-Schmidt.

En eventuel tilvalgsordning skal sikre, at Danmark fortsat kan deltage i det europæiske politisamarbejde, Europol, samtidig med at den danske udlændingepolitik fortsat kan fastlægges af Danmark.

Aftalen giver dermed partierne vetoret på udlændingeområdet, hvis danskerne stemmer for en tilvalgsordning frem for retsforbeholdet.

"Hvis der ikke er en vetoret i forhold til asyl- og flygtningepolitikken, så kommer det ikke på tale at lave sådan en folkeafstemning," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Tilfredshed hos DI

Hos DI er man tilfreds med, at de EU-venlige partier har fundet en løsning, der giver mulighed for at afskaffe retsforbeholdet.

"Et opgør med retsforbeholdet vil gavne danske virksomheder og bringe Danmark tættere på centrale dele af EU-samarbejdet," siger Karsten Dybvad, adm. direktør i DI.

Han peger på, at retsforbeholdet gør det dyrere og besværligere for en lille dansk virksomhed, at opkræve penge som den har til gode hos virksomheder i de andre EU-lande, fordi Danmark ikke er omfattet af de fælles regler på området

"DI har længe ment, at EU-forbeholdene skal afskaffes. Det er positivt, at et bredt flertal tager fat på et opgør med retsforbeholdet. Det er et vigtigt signal til resten af Europa om, at vi i Danmark vil det europæiske samarbejde," siger Karsten Dybvad.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


USA: Aktier stiger med udsigt til flere overraskende regnskaber og rentesænkning

Bankaktierne er i høj kurs hos den svenske kongefamilie

Mentorer vil give danskere adgang til topuniversiteter

M1 blev slagtet i Kontant: "Det bedste som skete for os"

Afstemning i opgør om at afløse Theresa May lukker - vinder kåres tirsdag morgen

Genmab henter sine 3,3 mia. kr. i amerikansk udbud

Aktier: Analytikere sendte bankaktier baglæns

Brexit-modstandere i Liberaldemokraterne vælger ny leder