Politik Af
Det er en myte, at danskere er så dovne, så udlændinge snupper mange lavtlønnede job med en løn under 130 kr. i timen.

Sådan siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til, at 27 pct. af udlændinge, som arbejder i Danmark, får under 130 kr. i timen. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Intet tyder på, at arbejdsgiverne ikke kan få arbejdskraft også til lavtlønnede job. Men hvis man vil befinde sig på kanten af eller under overenskomsterne, og arbejdsmiljølovgivningen og gerne vil have, at folk arbejder meget over, så må arbejdsgiverne udnytte, at folk andre steder i Europa er endnu fattigere," siger Per Clausen.

Han finder det ikke underligt, at godt 60.000 tyskere, svenskere, polakker og litauere arbejder ufaglært i Danmark, mens mindst det samme antal danskere får dagpenge og kontanthjælp.

"Jeg tror, at danskere er helt indstillet på at arbejde til overenskomstmæssig løn. Arbejdsgiverne har valgt at ansætte udlændinge. Det skyldes, at de ikke altid overholder overenskomsterne. 3F vinder dagligt sager, fordi man bryder overenskomsten," siger han.

Adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen mener, at jobformidlingen i Danmark har spillet fallit. Det siger han til Jyllands-Posten, men den påstand afvises af Per Clausen.

"Når man søger job til en ny Kattegat-forbindelse i Nordjylland, så søger 6000 mennesker 300 job. Det vælter ind med ansøgninger, når man skal ansætte sommerarbejdere i Fårup Sommerland og Lego," siger Per Clausen.

Han tror ikke på, at høje dagpenge og kontanthjælp afholder danske ledige i at søge lavtlønnede job.

/ritzau/

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerByggestandarder kan booste dansk eksport

Annoncørbetalt
indhold af Dansk Standard

Forsiden lige nu


Henrik Lind og Lego-familie satser formue i ny milliardfond

EU-præsident anbefaler en udskydelse af brexit - intet behov for topmøde

Flertal i det britiske parlament stemmer for Boris Johnsons brexitaftale - men afviser hans stramme tidsplan

Nordisk tv-fusion til milliarder

Afstemning i det britiske Underhus ca. klokken 20: Er der for første gang et flertal for en brexitaftale?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlader Liberal Alliance: "Elastikken holdt ikke længere så at sige"

Mindre kursfald på andendagen for Tevas milliardforlig

LA-leder begræder partiprofils farvel: Kan ikke se uenigheden

Radio24syv taber udbud om at drive DAB-radio