Politik Af
Står det til Dansk Folkeparti og Enhedslisten, skal danskerne til stemmeurnerne, hvis Danmark skal deltage i den europæiske bankunion, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige statsledere torsdag og fredag diskuterer på topmødet i Bruxelles.

Pia Adelsteen, EU-ordfører for Dansk Folkeparti, ser banktilsynet og bankunionen som "endnu et skridt på vejen mod en øget centralisering i EU", skriver Information.

"Og jeg synes bestemt, at dansk deltagelse bør sendes til folkeafstemning. Det overordnede tilsyn får nemlig mulighed for at lukke finansielle institutioner i Danmark og dermed myndighedsafgørelse," siger hun.

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen mener, at Danmark i stedet burde øge vores eget tilsyn med bankerne. Han finder det "helt skørt" - i lyset af finanskrisen - at flytte mere tilsynsmagt væk fra Danmark og Folketinget til Den Europæiske Centralbank.

"Det logiske ville være at øge vores tilsyn. Derfor synes jeg, at det er klart, at vi må have en folkeafstemning, da der er tale om, at Danmark mister indflydelse på tilsynet med vores banker," siger Nikolaj Villumsen til Information.

I en kronik i Information vurderer økonomiprofessor ved Syddansk Universitet Christen Sørensen, at en folkeafstemning med stor sandsynlighed vil være nødvendig, hvis Danmark ønsker at deltage i bankunionen.

"Det er min vurdering, at Danmark ikke kan tiltræde Kommissionens nuværende forslag uden en folkeafstemning," skriver han.

"En ikke-dansk myndighed, nemlig ECB, vil få direkte beslutningskraft over individuelle danske retssubjekter - bankerne - idet ECB efter Kommissionens forslag kan beslutte, at en dansk bank skal dreje nøglen om."

EU-landene blev natten til torsdag Bruxelles enige om reglerne for et nyt, fælleseuropæisk banktilsyn. Alle 27 EU-lande siger god for reglerne - men ikke-eurolande som Danmark behøver ikke deltage.

/ritzau/

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Formand og næstformand i Sydbank trækker sig efter uenighed

Skat gav frikort til arabiske oliefonde ved en fejl

Topsøe-familien fandt biotekdrøm ved familiemiddag: Nu går den efter milliardnotering i USA

USA: Centralbanken pumper milliarder ind i finansielle system

Oliepris falder efter nyt om saudiarabisk produktion om 2-3 uger

Bæredygtighed styrker mia-koncern: Grovvareselskab overtager nichefirma, som fodrer grise og kvæg med slik, kiks og kager

Aktieluk i Europa: Tysk modekoncern til bunds i svagt rødt marked

Kryptovaluta fra centralbankerne får skub af ECB-direktør: Vil minimere risiko med trindelt model