Politik Af
Står det til Dansk Folkeparti og Enhedslisten, skal danskerne til stemmeurnerne, hvis Danmark skal deltage i den europæiske bankunion, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige statsledere torsdag og fredag diskuterer på topmødet i Bruxelles.

Pia Adelsteen, EU-ordfører for Dansk Folkeparti, ser banktilsynet og bankunionen som "endnu et skridt på vejen mod en øget centralisering i EU", skriver Information.

"Og jeg synes bestemt, at dansk deltagelse bør sendes til folkeafstemning. Det overordnede tilsyn får nemlig mulighed for at lukke finansielle institutioner i Danmark og dermed myndighedsafgørelse," siger hun.

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen mener, at Danmark i stedet burde øge vores eget tilsyn med bankerne. Han finder det "helt skørt" - i lyset af finanskrisen - at flytte mere tilsynsmagt væk fra Danmark og Folketinget til Den Europæiske Centralbank.

"Det logiske ville være at øge vores tilsyn. Derfor synes jeg, at det er klart, at vi må have en folkeafstemning, da der er tale om, at Danmark mister indflydelse på tilsynet med vores banker," siger Nikolaj Villumsen til Information.

I en kronik i Information vurderer økonomiprofessor ved Syddansk Universitet Christen Sørensen, at en folkeafstemning med stor sandsynlighed vil være nødvendig, hvis Danmark ønsker at deltage i bankunionen.

"Det er min vurdering, at Danmark ikke kan tiltræde Kommissionens nuværende forslag uden en folkeafstemning," skriver han.

"En ikke-dansk myndighed, nemlig ECB, vil få direkte beslutningskraft over individuelle danske retssubjekter - bankerne - idet ECB efter Kommissionens forslag kan beslutte, at en dansk bank skal dreje nøglen om."

EU-landene blev natten til torsdag Bruxelles enige om reglerne for et nyt, fælleseuropæisk banktilsyn. Alle 27 EU-lande siger god for reglerne - men ikke-eurolande som Danmark behøver ikke deltage.

/ritzau/

Er du bedre end dine kolleger til at handle aktier?

Deltag i Børsens aktiespil. Her kan du risikofrit teste dine evner som investor. Du kan også oprette en gruppe for alle dine kolleger, så I kan dyste om, hvem der er arbejdspladsens bedste investor. Er det dig, der skal løbe med håneretten i kantinen? Vinderen af hele spillet får en hovedpræmie på 250.000 kroner. Tilmeld dig her

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kæmpe droneangreb halverer olieproduktion i Saudi-Arabien: "Iran har udført et angreb uden fortilfælde på verdens energiforsyning"

Drømmelånet er på vej i kursgraven, men 1 pct. lånet er ved at genopstå: "Folk har det med at blive lidt fartblinde"

Minister om frit valg af fagforening: "Jeg kan sagtens forstå, at man på bestemte arbejdspladser kan være frustrerede og irriterede"

Ugen der kommer: Powell starter serie af rentenedsættelser

Sådan vinder du 250.000 kroner i Børsens aktiespil - fire eksperter giver råd

Katarina Juselius stoler ikke på mainstreamøkonomer:"Hvis du torturerer data, siger de til sidst, hvad du gerne vil have"

God weekend med Ida Wohlert

Debat: Glem ikke at de grønne biler også har en omkostning der skal fordeles

Mette F. sastser på pension med DF: "Kristian, jeg regner med dig"