Politik Af
Det bliver i fremtiden endnu vanskeligere for danskerne og medierne at få indsigt i den fulde sandhed om de politiske beslutningsprocesser.

Det er ifølge mediejurist Oluf Jørgensen konsekvensen af en ny offentlighedslov, som regeringen, V og K er blevet enige om.

"Nu vil man udvide lukketheden endnu mere. Det her betyder, at medierne og offentligheden fremover må nøjes med det, som spindoktorer vælger at servere for dem. Det er meget trist," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge justitsminister Morten Bødskov (S), lægger aftalen på en lang række områder op til væsentlige forbedringer af åbenheden i forvaltningen.

"Der er fundet en god og rigtig balance mellem på den ene side princippet om åbenhed i den offentlige forvaltning og på den anden side de hensyn, der kan føre til, at der i visse tilfælde ikke gives aktindsigt," siger han.

Ren kosmetik

Loven baserer sig på en tre år gammel betænkning fra Offentlighedskommissionen. Men i forhold til de tidligere udkast, der har været til loven, er der ifølge Bødskov en meget væsentlig forbedring i det udkast, som går ud på, at dokumenter til "ministerbetjening" ikke skal undtages fra aktindsigt.

Men det er ren kosmetik, siger Oluf Jørgensen, som selv sad i Offentlighedskommissionen.

"Den nye lov fastholder en dansk tradition og kultur for lukkethed, som går helt tilbage til enevældens tid. I dag er der en fuldstændig undtagelse for indsigt i det grundlag, som regeringen og ministrene træffer beslutninger på. Den lukkethed bliver nu udvidet til også at omfatte folketingsmedlemmerne," siger Oluf Jørgensen.

Også fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten lyder der skarp kritik.

Partierne hæfter sig begge ved, at adgangen til aktindsigt i dokumenter, som ministre udveksler med andre politikere og embedsmænd, bliver yderligere begrænset.

"Jeg har svært ved at se, at det har andet formål, end at man vil sikre myndighedernes og ministrenes mulighed for at skjule fejl, fusk og embedsmisbrug," siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

/ritzau/


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Pensionskasse fastholder forbud mod køb af Danske Bank-aktier: Thomas Borgen skal gå af med det samme

Thorleif Jackson: Danske Bank skal være billigere før jeg køber

Straarup fåmælt om hvidvasksagen i Danske Bank: "Nej, det er for længe siden"

Medier: EU holder Brexit-topmøde 17. og 18. november

Novos diabetespille slår rival i japansk studie

Drusebjerg: Opgør mellem USA og Kina kan vare længe

Direktør om tabt byggesag: "Det får store konsekvenser for branchen. Vi kan ikke tage det ansvar"

Analyse: Brutal brexit betyder billige aktier – store købsmuligheder

Lars Nørholt erkender løgn efter afspilning af hemmelig aflytning