Politik Af
Trojkaen af eksperter fra EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF) vender på mandag tilbage til Grækenland for første gang siden marts med henblik på at vurdere, hvor meget værre økonomien er blevet, mens Grækenland har holdt to valg.

Det siger chefen for eurogruppen, Jean-Claude Juncker, og IMF's chef, Christine Lagarde, efter et møde sent torsdag i Luxembourg.

"Vi mener, at der er tale om en hastesituation, og vi er nødt til at sætte ekstra fart i alle procedurer," siger Juncker.

Han vil dog endnu ikke forholde sig til den nye græske regerings ønske om at få mere lempelige betingelser for det spareprogram, der knytter sig til hjælpepakken.

Det står dog allerede klart, at Grækenland inden månedens udgang får udbetalt en milliard euro, som har været sat på hold, mens man ventede på en politiske afklaring.

Ligeledes mandag kommer ifølge Juncker den formelle ansøgning fra Spanien om hjælp til at redde landets kriseramte banker.

En stresstest af de spanske banker offentliggjort tidligere torsdag konkluderer, at der vil være brug for mellem 51 og 62 milliarder euro.

Støtten er allerede politisk besluttet af eurogruppen. Men det præcise beløb og de tilknyttede betingelser ventes først vedtaget på gruppens næste møde 9. juli.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, lægger på pressemødet efter eurogruppemødet desuden op til en større ommøblering af hele eurokonstruktionen.

- Det handler om at genopbygge Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU, red.) og fortsætte med at udvikle det økonomiske regeringsprogram, vi har udviklet de sidste to år, siger Rehn og spiller en stor bold videre til EU-topmødet om en uge.

"Topmødet ventes at definere de væsentligste byggesten til en økonomisk og finansiel union og i løbet af efteråret at blive enige om en køreplan for ØMU version 2.0."

"Reelt er det, hvad vi skal i gang med på dette afgørende topmøde: At genopbygge Den Økonomiske og Monetære Union," siger Rehn.

/ritzau/

Få de vigtigste perspektiver på samfundsøkonomien – direkte i din mailboks

Tal i sig selv betyder ikke noget, men sat ind i den rette kontekst kan det pludselig være et tal, der er vigtigt at forholde sig til. Hver tirsdag sender perspektivredaktør og cheføkonom Steen Bocian nye perspektiver videre til Børsens læsere i sit nyhedsbrev. Skriv dig op til nyhedsbrevet i boksen herunder.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerNeurogastronomi er på vej ind på arbejdspladsen

Annoncørbetalt
indhold af Kokkenes Køkken

Forsiden lige nu


Dansk maskinfabrik får tæv af svensk kronedyk: "Det gør at vi mister konkurrencekraft."

Retssag mod tidligere ledelse i Amagerbanken afsluttes - skal betale 255,5 mio. kr. i erstatning

Teva indgår forlig i amerikansk opioid-sag - skal donere medicin for 23 mia. dollar

Niels Lunde: Tip til Novozymes' nye topchef

Mærsk har drejet på de rigtige håndtag efter hård start på året: "Vi har set det her før fra Mærsk"

Dansk kryptomønt er over 550 mio kr værd: "Vi er klar til at gå i gang med vores næste fase"

Danske Bank modtager yderligere 64 stævninger – erstatningskrav vokser med 2,5 mia. kr.

Johnsons brexit-aftale kommer ikke til afstemning

Mærsk lukker med en stigning på 8 pct. efter opjustering