Politik Af
På hvert andet offentlige kontor sidder medarbejderne og skriver, regner og tegner i gratis programmer i stedet for Word og Excel, der koster millioner af kroner i licens.

I 2008 havde kun otte procent af de offentlige myndigheder udstyret sine ansatte med de gratis glæder. Det tal var i 2011 steget til 46 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det skriver Avisen.dk

Udviklingen vil sandsynligvis fortsætte mener Palle Aagaard, som er chefkonsulent i Digitaliseringsstyrelsen.

"Mit gæt er, at vi vil se mere og mere af det. Særligt fordi den ffentlige kasse er så trængt," siger han til Avisen.dk.

Ud over prisen peger han på, at open source programmerne er blevet bedre og mere brugervenlige som årsag til udviklingen. Palle Aagaard understreger, at selvom programmerne er gratis, så er der stadig udgifter til at tilpasse dem til andre programmer.

"Man skal gøre sig klart, hvad de samlede omkostninger er. Man skal vælge det, der er bedst og billigst over tid uanset, hvilken type det er," siger han.

Gode erfaringer

En af de kommuner, som har gode erfaringer med at bruge open source er Gribskov, hvor Michel van der Linden er direktør.

"Vores udgangspunkt har hele tiden været en pragmatisk tilgang. Det handler om, hvordan vi kan bruge pengene bedst muligt. Vores beregninger viste meget tydeligt, at open office ville give en økonomisk fordel," siger Michel van der Linden.

Beslutningen om at gå over til at bruge open source blev truffet op til kommunesammenlægningen i 2007. De to kommuner, der blev til Gribskov Kommune havde nemlig hvert sit IT-system, så der skulle under alle omstændigheder ske store ændringer.

Samlet kostede det før omlægningen omkring to millioner kroner om året for anskaffelse og opdateringer af licenser.

I dag har omkring 7.000 brugere både i Gribskov Kommunes administration og ude på skolerne i stedet gratis kontorpakker.

"Der er selvfølgelig nogen, der har været kritiske, men generelt har medarbejderne taget godt i mod det," siger Michal van der Linden.

Selvom Gribskov har gode erfaringer, mener han ikke, at alle kommuner nødvendigvis burde gøre det samme.

"Vi har vist, det kan lade sig gøre, men office-pakker hænger tit sammen med andre produkter, så det giver ikke nødvendigvis nytte for alle," siger Michel van der Linden.

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Fransk it-gigant bliver hovedsponsor af e-sportsvirksomhed: Det øger interesse, rekruttering og eksponering

"Hov, han har jo for korte bukser på"

Weinsteins skæbne i voldtægtssag afgøres af fem kvinder og syv mænd

Kina-ekspert: ByteDance og Luckin Coffee kan blive de nye globale børsgiganter - danske virksomheder vil blive tromlet

Novo Nordisk-optur fortsætter efter godkendelse: Analytiker tror stadig på aktien

Boeing opdager ny fejl i ulykkesfly

Lyst til Kina? Her er mulighederne danske investorer